Bugün Kıbrıs

Hakların Korunması İnisiyatifi: Yoğun temaslarımız sonuç verdi, güneydeki yönetimin haksız talepleri reddedildi

Bugün Kıbrıs

Hakların Korunması İnisiyatifi (HKİ), Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi’nin 19 Eylül 2024 tarihli İnsan Hakları toplantısında güneydeki yönetimin, “Yerlerinden Edilmiş Kişilerin Mülkiyet Hakkı” ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıdığı taleplerin reddedilmesiyle ilgili açıklama yaptı. İnisiyatifin basın açıklamasında, “Rum tarafının Kıbrıs v. Türkiye davası kapsamında ‘Yerlerinden Edilmiş Kişilerin Mülkiyet Hakkı’ konusunu yeniden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıma girişimi sonuçsuz kalmıştır” ifadeleri yer aldı.

Hakların Korunması İnisiyatifi, Ekonomik Örgütler Platformu ve Barolar Birliği başta olmak üzere birçok sivil toplum örgütüyle birlikte Ağustos ve Eylül aylarında Strazburg, Londra ve Brüksel’de yürüttükleri temasların bu sonucun alınmasında önemli rol oynadığını vurguladı. Açıklamada, “Yürüttüğümüz yoğun temaslar bu sonucun alınmasına önemli katkı sağlamıştır” ifadesine yer verildi.

GÜNEYİN TALEPLERİ REDDEDİLDİ
Açıklamada, güneydeki yönetimin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 46(3) maddesi çerçevesinde, AİHM’in daha önce verdiği Kıbrıs v. Türkiye kararında bazı hususların yeniden yorumlanması ve Taşınmaz Mal Komitesi (TMK) mekanizmasının işlevsiz hale getirilmesini talep edildiği belirtildi. Ancak bu girişimin, Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi’nde yeterli desteği bulamadığı ve başarısızlıkla sonuçlandığı belirtilen açıklamada, “Rum tarafının girişimleri uluslararası hukuk çerçevesinde oluşturulan iç hukuk yollarına zarar verme amacı taşısa da Komite’nin bu konudaki kararlı tutumu TMK’nın geçerliliğini bir kez daha teyit etmiştir” ifadelerine yer verildi.

HKİ açıklamasında, güneydeki yönetimin Strazburg’da aradığı desteği bulamadığını vurgulandı ve “Bu gelişme, TMK’nın uluslararası hukuk açısından meşruiyetini pekiştirmekte ve mülkiyet meselelerinde adil çözüme yönelik önemli bir adım niteliği taşımaktadır” denildi.

Açıklamaya göre, Hakların Korunması İnisiyatifi tarafından uluslararası platformlarda yürütülen kararlı çalışmalar sonucunda “adalet ve hukukun üstünlüğü korunmuş, Rum yönetimi tarafından yapılan haksız talepler karşılık bulmamıştır.” İnisiyatif ayrıca, bu süreçte emeği geçen tüm kişi ve kurumlara teşekkür etti.

MÜCADELE DEVAM EDECEK
Hakların Korunması İnisiyatifi, mülkiyet haklarının korunması ve Kıbrıslı Türklerin haklarının savunulması için çalışmalarını sürdüreceğini vurguladı. “Haklarımızın koruması ve mülkiyet meseleleri başta olmak üzere Kıbrıslı Türklerin ekonomisini yıpratıcı tüm girişimlere karşı çalışmalarımızı aynı kararlılıkta sürdürmeye devam edeceğiz” ifadeleriyle açıklama sonlandırıldı.

Exit mobile version