Bugün Kıbrıs

Öğretmenler Bakanlık önünde: “Okulları açamayan bakan istifa etmeli!”

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), eğitimdeki sorunlara dikkat çekmek için Milli Eğitim Bakanlığı önünde eylem yaptı.

Eylemde KTÖS ve KTOEÖS genel sekreter ve başkanları konuşma yaptı.

MAVİŞ: “OKULLARI BİZ AÇMASAYDIK ÇOCUKLARIN EĞİTİM HAKKI GASP EDİLECEKTİ”
Eylemde ilk konuşmayı KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş yaptı. Maviş, ülkedeki tek gündemin “kurultay” olduğunu belirterek, öğretmen atamalarının siyasi bir araca dönüştüğünü söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 218 öğretmeni atayamadığını ve bu nedenle okulların açılamadığını belirten Maviş, “Okullar açılabilirdi, ancak yöneticiler atamaları bahane ediyorlar. Asıl dertleri, kime geçici öğretmen atayarak kurultayda oylarını artıracakları” ifadelerini kullandı.

Maviş, okulları kendilerinin açmasaydık eğitim hakkının gasp edilmesiyle suçlanacaklarını söyleyerek, “Okullara öğretmen ve bina istemek popülizmse, biz popülizm yapmaya devam edeceğiz” dedi. Ayrıca, öğrenci sayısındaki yüzde 10 artış ve yabancı öğrenci oranındaki yükselişe dikkat çekerek, bu durumun göz ardı edildiğini ifade etti.

Konteyner sınıfların yetersiz koşullarda olduğunu belirten Maviş, 218 konteyner sınıfın ısıtma, izolasyon ve havalandırma gibi temel ihtiyaçlarının bile karşılanmadığını dile getirerek, Eğitim Bakanı’nı eleştirdi. “Eğitim Bakanı okullara koyduğu tahta, bank, perde gibi ekipmanları sayacaksa, bu işi bıraksın. Öğretmen eksiklikleri hâlâ giderilemedi” dedi. Maviş, tarihte ilk defa okulları açamayan bir Eğitim Bakanı’nın istifa etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

EYLEM: “OKULLAR ÖĞRETMENSİZ AÇILACAK”
KTOEÖS Genel Sekreteri Selma Eylem, konuşmasına eğitimin, rant ve yolsuzluk içeren bir sistemin parçası haline getirildiğini belirterek başladı. Eylem, “Sorgulamayan, biat eden ve kolay yönetilen bir toplum yaratılmak isteniyor” diyerek, okullarda eksik öğretmen kadrolarına dikkat çekti. 20 ay geçmesine rağmen okullarda güçlendirme çalışmalarının tamamlanmadığını vurgulayan Eylem, konteyner sınıfların yetersiz koşullarda olduğunu ve okulların öğretmensiz açılacağını ifade etti.

Kamusal, nitelikli eğitimin göz ardı edildiğini belirten Eylem, 20 branşta 53 öğretmenin azaltıldığını, ayrıca 15 rehber öğretmenin ve 4 sınıf öğretmeninin Türkiye’den getirileceğini söyledi. Eğitime yeterli bütçe ayrılmadığını ifade eden Eylem, öğretmenlerin yerinin doldurulamadığını vurguladı. Tarikat üyesi bir öğretmenin atanmasına da değinen Eylem, öğretmen sendikalarının nitelikli, çağdaş ve laik eğitim için mücadele etmeye devam edeceğini belirtti.

BAYBORA: “BAKAN ERDEMLİ OLMALI VE İSTİFA ETMELİ”
KTÖS Başkanı Mustafa Baybora da konuşmasında, “Bizler eğitimciyiz, çocuklarımıza dürüst olmayı ve erdemli olmayı öğretiyoruz” diyerek, Eğitim Bakanı’nın bir televizyon programında “okulların hazır olduğunu” açıklamasından sadece 48 saat sonra Bakanlar Kurulu kararı ile okulların açılmasının ertelenmesini eleştirdi. Baybora, Eğitim Bakanı’nı erdemli olmaya ve istifa etmeye davet etti.

GÖKÇEBEL: “KAMUSAL EĞİTİMİ KORUYACAĞIZ”
KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel ise eğitim sisteminin “çürümüşlüğün bir parçası” haline getirildiğini belirterek, kamusal eğitimin özel eğitimle rekabet edebilir hale gelmesi gerektiğini vurguladı. Gökçebel, bilimsel, çağdaş ve laik eğitimi savunacaklarını ve bu mücadeleye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Exit mobile version