Bugün Kıbrıs

Gasp edilen Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlıklarında yeni gelişme

Bugün Kıbrıs

Kimliksizler Derneği, yapılan girişimler sonrası Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bazı açılımlar yaptığı ve ebeveynlerinin evliliği 1974 öncesi veya hemen sonrası Türkiye’de olup, kendisinin doğumu Kıbrıs’ta gerçekleşen kişilerin yurttaşlık almaya başladıklarını duyurdu.

Dernek, hangi kategoride olursa olsun yurttaşlık başvurularının mutlaka yapılması gerektiğini, Kıbrıs Cumhuriyeti memurlarının başvuruları almayacaklarını söyleseler dahi Anayasal hak olduğunu söylenerek ısrarcı olunması gerektiğini vurguladı. Yapılan başvuruların ise takibinin yapılması konusunda uyarıda bulundu.

Dernek’ten yapılan açıklama şöyle:

“Gerek Avrupa Birliği kurumlarında gerekse güneyde yaptığımız girişimlerimiz ve hep birlikte yaptığımız eylemler sonucunda Kıbrıs Cumhuriyeti bazı açılımlar yapmak zorunda kaldı. Kimliksizlerin bazılarının yurttaşlık hakları verilmeye başlanıyor. Resmi bir makamdan net bilgi alamasak da, ebeveynlerinin evliliği 1974 öncesi veya hemen sonrası Türkiye’de olup, kendisinin doğumu Kıbrıs’ta gerçekleşen kişilerin yurttaşlık almaya başladıkları bilgimiz dahilindedir. Elbette anne veya babasından herhangi biri Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin (evlilik veya doğumun nerede olduğu fark etmeksizin) doğal vatandaşlık hakkı vardır ve hâlâ gasp edilmektedir. Bu konuda mücadelemiz ve girişimlerimiz devam etmektedir. Sizler de hangi kategoride olursanız olun mutlaka başvurunuzu yapın, almayacaklarını söylerlerse de Anayasal hakkınız olduğunu söyleyerek ısrarcı olun ve bir yetkiliyi görmek istediğinizi belirtin. Başvurunuzu yaptıysanız da takip edin.”

Exit mobile version