KTÖS: Okulların açılmamasının sorumlusu siyasi müdahalelerdir!

KTÖS, okulların açılışının ertelenmesini ve eğitime yönelik siyasi müdahaleleri protesto etmek için Elçilik önünde eylem yaptı. "Eğitim, siyasi hesaplara kurban edilemez" diyen sendika, çocukların eğitim hakkının gasp edilmesine karşı mücadele çağrısında bulundu.

Bugün Kıbrıs

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), bugün Elçilik önünde düzenlediği eylemle, okulların açılışının ertelenmesine ve eğitimde yaşanan sorunlara yönelik sert bir protesto gerçekleştirdi. KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş ve KTÖS Başkanı Mustafa Baybora’nın yaptığı açıklamalarda, eğitimdeki aksaklıkların sorumlusu olarak siyasete yapılan müdahaleler gösterildi ve hükümete yönelik eleştiriler dile getirildi.

KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş, Elçilik önünde yaptığı açıklamada, “Son dönemde ülkemizde yaşanan gelişmeler, toplumsal irade, güven, istikrar ve çözüm konularında büyük endişe yaratmaktadır. Burada olma nedenimiz, siyasete yapılan müdahaleler sonucu okulları bile açamayacak bir duruma düşürülmemizdir. Bunda AKP’nin katkısı büyüktür” dedi.

Maviş, “Sn. Yeniçeri zamanında manipülasyonlarla Cumhurbaşkanlığı seçiminin Tatar’a kazandırılması, Sn. Akıncı’nın yok sayılmaya çalışılması karşısında Kıbrıs Türk Toplumu uluslararası vizyonunu yitirdi” ifadeleriyle siyasi müdahalelerin toplum üzerinde yarattığı olumsuz etkilere dikkat çekti. “Sn. Feyzioğlu zamanında ise, UBP başkan adaylığının müdahaleye tabi tutulması, Dışişleri Bakanı’nın atanamaması ve bazı vekillerin elçiliğe çağrılarak başkan adaylığından vazgeçirilmesi; her türlü yolsuzluğun, liyakatsizliğin, partizanlığın devlet kademelerine sirayet etmesi karşısında Kıbrıs Türk Toplumu sosyal ahlaki çöküşün eşiğine getirilmiştir” diyerek, siyasi baskıların sonuçlarına vurgu yaptı.

Maviş, güncel duruma dair ise, “Sn. Serim zamanında okulların bile açılamaması, istikrarın ne denli sarsıldığını gözler önüne sermektedir” ifadesini kullandı. Ayrıca, “AKP’nin kendi çıkarları uğruna taraf tutma siyaseti, vatandaşlarımızın haklarını ve yaşam kalitesini doğrudan etkilemekte, demokratik irademize ciddi bir tehdit oluşturmaktadır” diyerek, Türkiye’nin Kıbrıs’taki siyasete müdahalelerini eleştirdi.

Eğitimdeki sorunlara değinen Maviş, “Söz konusu çocukların eğitimi olunca, herkesin sınırını bilmesi gerekir. Eğitimin kurultaya malzeme edilmesi sorumsuzluktur” dedi ve Kıbrıs Türk Toplumu’na yönelik saygısız davranışların ilişkileri zedelediğini belirtti: “Ahmet Kaya’nın şarkılarını söyleyen, Nazım Hikmet’i dinleyen, Orhan Pamuk okuyan, Genco Erkal izleyen bir toplum düşman olamaz. Yeter ki aydınlarına, öğretmenlerine, seçilmişlerine, kurumlarına saygı gösterin!”

BAYBORA: “TARİHTE İLK DEFA, OKULLARIMIZI ZAMANINDA AÇAMIYORUZ”
KTÖS Başkanı Mustafa Baybora ise sendika adına yaptığı basın açıklamasında, okulların zamanında açılamamasının kabul edilemez olduğunu belirtti. “Tarihte ilk defa, okullarımızı zamanında açamıyoruz. Ülkede ne bir olağanüstü hal, ne savaş, ne de doğal afet var. Ancak, bir yıl önceden belli olan sorunlara rağmen planlama yapılmadı. Eğitimi siyasi çıkarlarına alet edenler, okulların açılmasını erteleyerek öğretmen sendikalarının grev yapmasını beklediler” dedi. Baybora, bu durumu “kaos, utanç ve rezalet” olarak nitelendirdi.

Baybora, öğretmenler, yöneticiler ve okul çalışanlarının hafta sonu büyük emek harcayarak eksiklikleri gidermeye çalıştığını belirtti ve ekledi: “Birçok okulda inşaatlar ve hazırlıklar devam ederken, bazı okullar taşınarak veya geçici çözümlerle öğrencilerini karşılamaya çalıştı. Ancak bu çözüm eksik kaldı.”

KTÖS, eğitimin geleceği için mücadeleye devam edeceklerini vurguladı ve “Bu mesele, yalnızca bir erteleme değil; devlet imkanlarının siyasi çıkarlar uğruna kullanılmasıdır. Çocuklarımızın eğitimini kendi çıkarlarına alet edenlere karşı sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz” açıklamasında bulundu. Sendika, çocukların eğitim hakkının gasp edilmesine ve eğitim sisteminin çarpık bir hale getirilmesine karşı halkı birlik olmaya çağırdı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****