Bugün Kıbrıs

Erhürman’dan Tatar’a: “Çok önemli dediğiniz 1960 anlaşmasından iki ayrı devlet çıkmaz”

Bugün Kıbrıs

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Ersin Tatar’ın 2024-2025 Adli Yıl açılışında, Kıbrıs sorunu ve 1960 Anlaşması ile ilgili yaptığı açıklamaları eleştirerek, “O ‘çok önemli’ dediğiniz 1960’tan iki ayrı devlet çıkmıyor” dedi.

Erhürman, Tatar’ın “1960 Anlaşması en önemli hukuk sözleşmelerinden biri” ifadesine ve Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurucu bir ortağı olarak egemenlik haklarına vurgu yaptığı konuşmasına değinerek, Tatar’ın kullandığı “eşit egemenlik” ve “egemen eşitlik” kavramlarının birbirine karıştığını belirtti.

“KAVRAMLAR KARIŞMIŞ DURUMDA”
Erhürman, Tatar’ın konuşmasında “Kıbrıs’ta eşit, adil, kalıcı bir çözüme ulaşabilmek için ancak Kıbrıslı Türklerin eşit egemenliğinin kabulüyle müzakere masasına oturabilecekleri” söylemini hatırlatarak, şu ifadeleri kullandı:

“Kıbrıs Türk halkının iki kurucu ortaktan biri olduğu doğru. Hatta iki eşit kurucu ortaktan biri. Ancak ‘eşit egemenlik’ kavramı, federasyon görüşmeleri sırasında kullanılıyordu. Son dönemde Sn. Tatar ‘egemen eşitlik’ten söz ediyor. Daha önce olduğu gibi yine karışmış iki kavram birbirine. Ama mesele sadece kavramlardan ibaret değil.”

“1960 ANLAŞMASI İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM HAKKI VERMİYOR”**
Erhürman, Tatar’ın “1960 Anlaşması en önemli hukuk sözleşmelerinden biri” ifadesine dikkat çekerek, anlaşmanın iki ayrı devletli çözüm önerisine izin vermediğini söyledi ve şöyle devam etti:

“1960’a dayanılacaksa, iki devletli çözümden nasıl söz edilecek? 1960 Anlaşması Rumlara adanın tamamında egemenlik hakkı vermiyor. Bu doğru. Ama Türklere de adanın tamamında egemenlik hakkı vermiyor. O da doğru. Ancak 1960 Anlaşması, iki ayrı devlet hakkı da vermiyor. İki eşit kurucu ortak egemenliği paylaşacak diyor.”

“FEDERASYON EGEMENLİĞİN PAYLAŞILMASI ÜZERİNE KURULU”
Erhürman, Tatar’ın kullandığı kavramların yanlışlığını vurgularken, federasyon modelinin egemenliğin paylaşılmasına dayandığını bir kez daha anlattı. Erhürman şöyle dedi:

“İki eşit kurucu devletin bulunduğu, bunların yetkilerini federal devletin müdahalesi olmaksızın kullanacağı, siyasi eşitliğe dayalı, dolayısıyla dönüşümlü başkanlığın bulunduğu, Kıbrıslı Türklerin iradesi olmaksızın karar alınamayacak bir federal devlete sahip federasyon da egemenliğin paylaşılması (isterseniz ‘eşit egemenlik’ deyin) üzerine kuruluyor. Kısacası Sn. Tatar, neresinden bakarsanız bakın, kavramları doğru/yanlış nasıl kullanırsanız kullanın, o ‘çok önemli’ dediğiniz 1960’tan iki ayrı devlet çıkmıyor!”

“TATAR’IN İDDİALARI GEÇERSİZ”
Erhürman, Tatar’ın 1960 Anlaşması’na dayandırdığı iki ayrı devletli çözüm önerisinin geçersiz olduğunu belirterek, Tatar’ın ifadelerinin Kıbrıs Türk halkının haklarını ve çözüm arayışlarını doğru bir şekilde yansıtmadığını söyledi.

CTP lideri, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik gerçekçi ve hukuki temellere dayanan bir yaklaşımın önemine vurgu yaptı ve Tatar’ın açıklamalarının bu yönde olmadığını ifade etti.

Exit mobile version