Bugün Kıbrıs

2023’te 200’e yakın kişi çevreyi korumak isterken öldürüldü

Global Witness adlı STK’nın yeni raporuna göre, geçen yıl en az 196 kişi çevreyi korumak isterken öldürüldü. Cinayetlerin üçte birinden fazlası ise Kolombiya’da gerçekleşti.

2023 yılında çevreyi ve doğayı korumak isteyen 200’e yakın kişi öldürüldü. Hayatını kaybedenler arasında madencilik projelerine karşı çıkan aktivistlerden organize suç gruplarının hedefindeki “Yerli topluluklara” kadar pek çok farklı gruptan savunucu yer aldı.

2023’te öldürülenlerin neredeyse yarısının “Yerli topluluklardan” olduğu ifade edildi. Kolombiya, Brezilya, Meksika ve Honduras, topraklarını ve ekosistemlerini korumaya çalışan insanlar için en ölümcül ülkeler oldu. Ölümlerin büyük çoğunluğu bu 4 ülkede gerçekleşti.

Global Witness, cinayetlerin birçoğunun cezasız kaldığını söyledi.

Raporda, “İklim krizi hızlandıkça, gezegenimizi cesurca savunmak için sesini yükseltenler şiddet, yıldırma ve cinayetle karşılaşıyor. Verilerimiz, cinayetlerin sayısının endişe verici derecede yüksek olduğunu ve bu durumun kabul edilemez olduğunu gösteriyor” denildi.

Geçen yıl hayatını kaybedenler ile birlikte, Global Witness’ın verileri raporlamaya başladığı 2012’den bu yana kaydedilen toplam cinayet sayısını 2 bin 106’ya ulaştı.

Kolombiya’da Devlet Başkanı Gustavo Petro, çevre savunucularına yönelik şiddeti durdurma sözü vermiş olsa da, rakamlar Petro’nun şu ana kadar şiddeti durdurma konusunda etkisiz kaldığını gösteriyor.

Kolombiya’daki cinayetlerin önemli bir bölümü, ülkenin güneybatısında uyuşturucu kaçakçılığı ve uyuşturucu üretilen bitkilerin ekimiyle ilgili şiddet olaylarında gerçekleşti.

Global Witness, Kolombiya’yı Ekim ayında Kolombiya’nın batısındaki Cali’de düzenlenecek olan Cop16 Biyoçeşitlilik zirvesinde çevre savunucularının korunmasına özel olarak odaklanmaya çağırdı.

Exit mobile version