Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu’nun raporuna göre son 60 senede 200 bin çocuk ABD ve Avrupa ülkelerine evlatlık olarak gönderildi. Güney Kore’de 1960’lardan 1980’lere kadar binlerce evsiz insanın hapsedildiği devlet destekli tesislerde, doğum yaptıktan sonra kadınların bebeklerini yabancı ülkelere evlatlık vermeye zorlandığına dair kanıtlar bulundu.
2020’de Güney Kore’nin geçmiş askeri yönetimlerine bağlı insan hakları ihlallerini incelemek üzere kurulan Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu, Seul dahil 4 şehirdeki tesislerin kayıtlarını inceledi. Komisyonun raporuna göre, birçok çocuk ve yetişkin bu tesislerde işkence ve tecavüze maruz kaldı.
Komisyonun araştırmacılarından Ha Kum Chul, mahkûm kayıtlarının sadece 1985 ve 1986 yıllarında Daegu ve Güney Chungcheong kentlerinde en az 20 evlat edinme gerçekleştiğini gösterdiğini söyledi. Güney Kore, o yıllarda yabancı evlat edinme programının zirveye ulaşmasıyla 17 bin 500’den fazla çocuğu yurt dışına gönderdi.
Ha, evlatlık verilen çocukların çoğunlukla yeni doğmuş bebekler olduğunu ve ABD, Norveç, Avusturalya ve Danimarka gibi ülkelere gönderildiğini belirtti.
Son 60 yılda yaklaşık 200 bin Güney Koreli, ABD, Avrupa ve Avustralya’ya evlatlık olarak verildi ve dünyanın en büyük evlat edinilenler diasporasını oluşturdu. Çoğu evlat edinme, 1970’ler ve 1980’ler sırasında, Güney Kore’nin askeri liderlerinin ekonomik büyümeye odaklandığı dönemde gerçekleşti. Bu dönemde askeri yönetim “bekar anneler sorununu çözmek” ve Batı ile bağları derinleştirmek amacıyla Güney Koreli çocukları yurt dışına evlatlık olarak gönderdi.
Rapora göre, evsizlerin yerleştirildiği bu tesislerdeki nüfus, 1986 Asya Olimpiyatları ve 1988 Seul Olimpiyat Oyunları öncesinde zirveye ulaştı. Dönemin askeri yönetimi, hazırlıklar kapsamında binlerce evsiz insanı bu tesislerde mahkum etti. Uygulama 1980’lerin sonunda son buldu.