Bugün Kıbrıs

Lukashenko, protestolar nedeniyle hüküm giyen 30 kişiyi daha affetti

Belarus Devlet haber ajansı Belta Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Devlet Başkanı Alexander Lukashenko’nun protesto eylemleri nedeniyle hüküm giyen 30 kişiyi daha affettiğini duyurdu.

1994 yılından bu yana ülkeyi yöneten Lukashenko’ya karşı muhalefet ettikleri gerekçesiyle yaklaşık bin 400 kişinin halen cezaevinde olduğu belirtilirken geçtiğimiz hafta 70 yaşına giren Belarus Başkanı, geçtiğimiz ay aralarında hasta ve yaşlıların da bulunduğu 30 kişilik bir mahkum grubunu affetmişti.

Lukashenko’nun ofisinden yapılan açıklamada “Affedilenler arasında yedi kadın ve 23 erkek bulunuyor. Çoğu reşit olmayan (çocukların) ve küçük çocukların ebeveynleri” denildi ve çıkarılan af ‘bu insanlara yönelik insani bir jest’ olarak nitelendirildi.

2020 yılının yaz aylarında yapılan Başkanlık seçimlerinin ardından muhalefet sokaklara inmiş, seçimin hileli olduğunu belirterek Lukashenko’yu protesto etmişti. Protestolar sert bir şekilde bastırılırken birçok insan hapse atılmış, binlerce Belaruslu ülkeyi terketmişti.

Exit mobile version