Bugün Kıbrıs

Manş Denizi’nde göçmen teknesi battı; 6’sı çocuk 12 kişi hayatını kaybetti

İngiltere’ye göçmen taşıyan bir teknenin “parçalanarak” batması sonucu ölen en az 12 kişi arasında 6 çocuk ve bir hamile kadın da bulunuyor. 70 kişinin bulunduğu tahmin edilen batan tekneden 51 kişi sağ kurtarılırken, ölü sayısının artmasından korkuluyor. Fransız otoriteleri hayatını kaybedenlerin Eritreli olduklarının tahmin edildiğini söyledi.

Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, Salı sabahı Cap Gris-Nez açıklarında meydana gelen “korkunç tekne kazasında” durumu kritik olan 2 kişi de dâhil olmak üzere 50’den fazla kişinin kurtarıldığını söyledi. Fransız yetkililere göre 70 yolcudan sadece 8’i can yeleği giyiyordu.

Darmanin, “Cap Gris-Nez açıklarında batan 7 metreden kısa bir tekneye 70 kişi suçlu kaçakçılar tarafından tıka basa doldurulmuş.” diyerek kaçakçılarla mücadelenin devam edeceğini söyledi.

Son ölümlerin ardından Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer, potansiyel mültecilerin Birleşik Krallık’ta sığınma talebinde bulunmadan önce böylesine umutsuz yolculuklar yapmak zorunda kalmamaları için yasal yolların açılması çağrılarıyla karşı karşıya kaldı.

Fransa İçişleri Bakanı Darmanin de sığınmacıların yolunu kolaylaştırmak için İngiltere ve AB arasında yeni bir göç anlaşmasının müzakere edilmesi çağrısında bulundu.

Birleşik Krallık İçişleri Bakanı Yvette Cooper olayı “dehşet verici ve son derece trajik” olarak nitelendirirken, “tehlikeli ve suçlu kaçakçı çetelerini” dağıtmaya ve sınır güvenliğini arttırmaya yönelik “hayati” çabaların “hızla ilerlemesi gerektiğini” söyledi.

Geçtiğimiz hafta içinde sığınma talebinde bulunan 2 binden fazla kişi küçük teknelerle Birleşik Krallık’a ulaştı. Bunlardan 600’den fazlası 28 Ağustos’ta 10 tekneyle, 351’i ise 2 Eylül’de 6 tekneyle İngiltere’ye geldi.

Bu yıl 21 bin 403 kişi Manş Denizi’ni geçti. Bu geçişlerde 30’dan fazla kişi hayatını kaybetti. Geçen yıl ise 12 kişinin öldüğü ya da kayıp olarak kayıtlara geçtiği düşünülüyor.

Exit mobile version