Bugün Kıbrıs

Dubai masalından Kıbrıs’ta işçi ticaretine: Reyhana Saleh’in imparatorluğu

Yasak olduğu halde işçi getiren ajanslardan biri olan Saleh Danışmanlık’ın sahibi Ummuhan Beyhan Saleh, takma adıyla ‘Reyhana Saleh’ hayatımıza 10 yıl önce manken ajansı sahibi, organizatör Olgan Mustafa ile girdi.

Kullandığı ismiyle Reyhana, Arapça-Türkçe ‘single’ının tanıtımı için çıktığı televizyon programlarında ve gazete röportajlarında, Dubai’den geldiğini annesinin Kıbrıslı olduğunu, babasının Dubaili bir asker olduğunu anlattı.

Sunucu, şarkıcı, manken Reyhana’nın son 10 yılda farklı yıllarda verdiği röportajlarda anlattıkları arasında ciddi tutarsızlıklar gazetemiz tarafından tespit edilse de Dubai ile bir ilişkisi olduğu kesin. Kendi iddiasına göre Dubai ve Türkiye’de de işçi getirme ajansları var ve Kıbrıs’ın kuzeyindeki gibi “yasal”.

1980 yılında Mağusa’da doğan Ummuhan Beyhan Saleh, ileriki yıllarda değiştirerek anlattığı kendi hikayesinde mimarlık okuduğunu ve okulu bitirmek için sanata ara verdiğini söylüyor. Ancak gazetemizin araştırmalarına göre Saleh, işçi getirme işlerine girmeden önce kuaför salonu işletiyordu. Devletin 2009 kayıtlarında ise mesleği “ev hanımı” olarak görünüyor. Mimarlık diploması da kayıtlarda bulunamadı.

BU İŞLERE NASIL BAŞLADI?
İçişleri Bakanlığında kayıtlı belgelere göre Ummuhan Saleh, 2016’da Saleh Consultancy and Construction Ltd isimli şirketi kurdu. 50 bin liralık sermaye ile kurulan şirkete bir süre sonra direktör olarak mimarlık diploması olan erkek bir şahsı atadı. İnşaat işlerine böyle başladı ama ‘Saleh Danışmanlık’ olarak bilinen şirket öncelikle yurt dışından “her türlü işçi” getirmesi ile tanındı.

Şirket kurulalı 8 yıl oluyor ancak 1 yıl önce Türkiye merkezli Beyaz TV’de “İvana Sert ile İş Dünyası” isimli programa konuk olan Reyhana, 14 yıldır bu işi yaptığını söylüyor ve Kıbrıs’taki kalifiye işçi sorununu değerlendirerek bu işlere nasıl başladığını şu sözlerle anlatıyor:

“Film gibi oldu. Benim kendi bakıcımın kardeşini filan getirdim ve arkadaşlarımın ailesinin ihtiyaçlarını … böylelikle başladı ilerledi. KKTC’ye geldim baktım burada da çok ihtiyaç var ve burada da başladım.”

SİYASİ BAĞLANTILARI
Reyhana Saleh’in, Olgan Mustafa ile başlayan ancak şimdi siyasetin güçlü isimleriyle anılan hikayesi burada bitmedi…

Güzelyurt’taki son 176 işçi skandalında işçileri getiren şirket olarak adı geçen Salise Akmandor ile de bağlantılı olduğunu tespit ettiğimiz Reyhana Saleh, Ulusal Birlik Partisi’nin ileri gelen isimleriyle kurduğu yakınlıkla biliniyor. Ersan Saner’den Hasan Taçoy’a, Faiz Sucuoğlu’ndan Ersin Tatar’a kadar A Takımı ile yakın olan Reyhana iddiaya göre Halil Falyalı’nın da desteklediği bir isimdi.

Reyhana’nın bu ilişkileri nasıl ördüğü, siyasilerle ilgili elinde ne olduğu bilinmiyor ama yasak olduğu halde neye ve kime güvenerek binlerce insanı ülkeye getirerek milyonlarca Euro’luk ticaret yapıyor anlaşılamıyor.

Reyhana’nın, son 176 işçi getirme skandalında sorumlu olan Tarım Bakanlığı’nın müsteşarı Ozan Özuyanık ile yakın pozları da dikkat çekiyor…

İNSAN TİCARETİ İLE İLGİLİ GÜNDEMDE
2016’da şirket kurulduktan sonra Saleh, insan ticareti suçlamalarıyla birçok kez gündeme gelse de hem basın hem de polis tarafından olayların üstü kapatıldı. Birçok kez insan kaçakçılığı ile suçlanan inşaat firması sahibi bir iş insanı ile yürüttüğü işler nedeniyle polisin bilgisine geldi ancak dosyalar ileri götürülmedi. Örneğin 2017’de Kırgızistan’dan getirilen kadınların şuh fotoğraflarının yer aldığı sosyal medya reklamı nedeniyle eleştirilerin hedefi oldu. O tarihte Kıbrıs Postası’na yaptığı açıklamada kendisini şöyle savundu:

“Böyle fotoğraf gönderdiler, bize gönderdikleri fotoğraflar bu şekilde olduğu için böyle yayınladık. Sadece bu şekil fotoğraflar yer almıyor, diğer elemanların daha farklı şekilde yayınlanmış fotoğrafları da var. Ev hizmeti veya garson olarak çalışan Kırgız elemanlar İstanbul’a veya başka ülkelere de aynı şekilde fotoğraf gönderiyor. Daha edepli göndermelerini istedik, ancak Kırgızistan’da kalem etekli, gömlekli fotoğraf çekilmediklerini söylediler, biz de onlara bir şey diyemedik. Ancak kendilerine bu şekilde fotoğraf istemediğimizi söyledik. Başka fotoğraf gönderdikleri zaman fotoğrafları değiştireceğiz. Biz resmi bir şirketiz ve 8 yıldır hizmet veriyoruz. Çalışanların çalışma izinleri de mevcut.”

KAYIP BANGLADEŞLİLER MESELESİ
Reyhana Saleh 2018’de ise başka bir mesele ile gündeme geldi. Saleh Danışmanlık’ın ülkeye ön izinle getirdiği 10 Bangladeşlinin ön izinleri bulunan işyerine hiç uğramadan ortadan kaybolduğu ve güneye geçtiği ileri sürüldü. Saleh yine Kıbrıs Postası’na yaptığı açıklamada söz konusu işçilerin Güney Kıbrıs’a kaçmadığını, Haspolat’ta olduğunu, işçilerin zor koşullarda çalıştıkları için dayanamayarak işlerini bıraktıklarını ve işçileri çalıştıracak olan şirketin sahibinin işçilerin pasaportlarını kendisine teslim etmesi için kendisinden rüşvet istediğini iddia eti.

Çalışma Bakanlığı’nın işine geldiği gibi davrandığını belirterek, bakanlığa bağlı izin merkezinde rüşvet alındığını söyledi. “Çalışma Dairesi’ne gittim ve daire müdürüne 10 Bangladeşlinin şirket aracılığıyla getirdiğimi anlattım ve müdür hiçbir şey demedi” ifadelerini kullanan Reyhana, pasaportları işçilere verdiğine dair kamera kayıtlarının da olduğunu belirtti.

BİRKAÇ AY ÖNCE İŞLERİ BÜYÜTTÜ
Son olarak Saleh, kurduğu imparatorluğu daha da büyüterek, işçi getirme ve inşaat işlerinin yanına güvenlik ve koruma sağlama faaliyetlerini de resmi olarak ekledi. 30 Mayıs 2024’te mahkemede değiştirdiği şirket ana sözleşmesine bu işi yapmasına olanak sağlayacak maddeyi ekletti. Buna göre Saleh artık yurtiçi ve yurtdışında şirketlere, kurum ve kuruluşlara, günlük misafirlere güvenlik hizmeti verebilecek.

Exit mobile version