Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, 12 gün sürecek Asya seyahati kapsamında, salı günü Endonezya’nın başkenti Cakarta’ya gitti. Bu, Papa’nın görev süresindeki en uzun ve en uzak seyahati olacak. Ayrıca Papa Francis, Endonezya’yı ziyaret eden üçünü Katolik Kilisesi lideri oldu.
Papua Yeni Gine, Singapur ve Doğu Timor’u da ziyaret edecek olan Papa’nın çevre sorunlarına ve dinlerarası diyaloğun önemine dikkat çekmesi bekleniyor.
Papa’nın gezisinin bazı bölümleri, 2020’de planlanmış ancak pandemi nedeniyle ertelenmişti.
70 bin kişilik ayin düzenleyecek
4 gün sürecek Endonezya ziyareti sırasında, Papa’nın Güney Doğu Asya’nın en büyük camisi olan İstiklal Cami’sinde farklı dinlerin temsilcileriyle bir araya gelmesi bekleniyor. Caminin imamı Nasaruddin Umar, ziyaretin “dini topluluklar arasındaki ortak zemini tartışma ve dinler, etnik gruplar ve inançlar arasındaki ortak noktaları vurgulama” fırsatları sunacağını söyledi.
Ayrıca Papa, 70 bin kişilik bir ayin düzenleyecek.
Papa, daha sonra Papua Yeni Gine’ye geçecek ve Arjantin’den gelen ve yerel topluluklara ulaşan misyonerlerle buluşacak. Doğu Timor’da da ayine katılacak olan Papa’nın son durağı Singapur olacak.
Singapur ziyareti, Çin ile ilişkileri iyileştirme çabası mı?
Nüfusunun dörtte üçü Çinli olan Singapur’u ziyareti, Çin ile ilişkileri iyileştirme çabası olarak görülüyor. Bugüne kadar hiçbir papa Çin’i ziyaret edemedi çünkü Vatikan ile Çin Komünist Partisi arasındaki ilişkiler, ülkede piskopos atama hakkı konusundaki anlaşmazlıklarla gerilmişti. Her iki tarafın da 2018’de bu konuda bir anlaşmaya vardığı, Vatikan’a bu atamalarda söz hakkı verildiği düşünülüyor.
Öte yandan, aralık ayında 88 yaşına girecek olan Papa sağlık sorunlarıyla mücadele ediyor. Geçen kasım ayında, akciğer iltihabı nedeniyle Dubai’deki Birleşmiş Milletler iklim toplantısına katılamamıştı. Bu seyahatinde kendisine bir sağlık ekibi eşlik edecek.