Bugün Kıbrıs

İran, Batılı ülkelerin itidal çağrılarını reddetti

İran, İngiltere ve diğer Batılı ülkelerin Hamas lideri İsmail Haniye’nin Tahran’da öldürülmesine misilleme yapmaktan kaçınma çağrılarını reddetti.

Bölgede gerilimin düşürülmesi için girişilen yoğun diplomatik girişimler kapsamında İngiltere Başbakanı Keir Starmer, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’a “askeri saldırı tehditlerine son vermesi” çağrısı yaptı.

Ancak İran resmi medyasına göre Pezeşkiyan, Starmer ile yaptığı telefon görüşmesinde misillemenin “işlenen suçları durdurma yöntemi” ve İran’ın “yasal hakkı” olduğu karşılığını verdi.

Haniye suikastı konusunda henüz bir yorum yapmayan İsrail ise ordusunu en yüksek alarm durumuna geçirdi.

İran resmi haber ajansı IRNA’nın haberine göre ise Pezeşkiyan İngiltere başbakanına Batılı ülkelerin desteğinin İsrail’i “katliamlarına devam etmeye” teşvik ettiğini söyledi.

IRNA’nın haberinde “Pezeşkiyan İran İslam Cumhuriyeti’nin dünyanın herhangi bir yerindeki savaşın hiçbir ülkenin çıkarına olmadığı görüşünü aktardı. Ayrıca, bir saldırgana karşı cezalandırıcı karşılık vermenin, devletlerin yasal hakkı ve suçları, saldırıları durdurmanın bir yöntemi olduğunu vurguladı” denildi.

İran Dışişleri Bakanlığı da Londra, Paris ve Berlin’den gelen itidal çağrılarını reddetti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kanani “Bu tür talepler siyasi mantıktan yoksun. Uluslararası hukukun prensip ve kurallarına tamamen aykırı ve aşırı” dedi.

İsrail Ordusu ise İran’ın açıklamalarının ciddiye alındığını belirtti.

Ordu Sözcüsü Daniel Hagari “Savunmada ve saldırıda en yüksek hazırlık düzeyindeyiz. Hükümetin direktiflerine göre hareket edeceğiz” dedi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, bölgeye ikinci bir uçak gemisi ile bir balistik füze denizaltısı gönderdi.

Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon bu kararın “ABD’nin İsrail’i savunmak için tüm olası adımları atma taahhüdünün göstergesi olduğunu” belirtti.

Exit mobile version