Bugün Kıbrıs
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, ülkenin eğitim sisteminde yaşanan ihmal ve yetersizliklere dikkat çekerek, kamusal kaynakların önceliklendirilmesinde ciddi hatalar yapıldığını vurguladı. Maviş, bu durumu özetleyen iki fotoğraf üzerinden çarpıcı bir karşılaştırma yaparak, eğitim sistemine verilen değeri ve kamusal kaynakların kullanımını kamuoyunun takdirine sundu.
“EĞİTİMDE ÖNCELİKLER GÖZ ARDI EDİLİYOR”
KTÖS Genel Sekreteri Maviş, yaptığı açıklamada, “Birinci fotoğrafta ülkenin ihtiyacı olan bir okul harabe haldeyken, ikinci fotoğrafta ihtiyaç olmayan külliye ihtişamla yükseliyor. Okulun yıkıntı hali, halkın temel ihtiyacı olan kamusal eğitime verilen değeri yansıtırken; külliye, kişilerin prestij kaygısını ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.
“EĞİTİMDEKİ İHMALLER, TOPLUMUN GELECEĞİNİ TEHLİKEYE ATIYOR”
Maviş, eğitim sisteminin göz ardı edilmesinin toplumun geleceğini tehlikeye attığını belirterek, “Önceliğimiz olması gereken eğitimin yıkıntı halde bırakılması, toplumun geleceğini tehlikeye atıyor” dedi. Eğitim için ayrılmayan bütçelerin, külliye inşaatına harcandığını belirten Maviş, kamusal kaynakların yanlış kullanıldığını şu sözlerle ifade etti:
“Harabe haldeki okullara bütçe ayrılmazken, külliye için 2 milyar 497 milyon TL harcandı. Bununla birlikte ‘İç Mekan Düzenleme, Cami Tamamlama ve Otopark ile Sosyal Donatıların İnşaatı İle Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi’ adı altında 1 milyar 998 milyon TL’ye pazarlık usulü ihale edildi. Maliyeti 4 milyar 495 milyon TL’ye yükseldi.”
“KAMUSAL EĞİTİM KURUMLARI İHMAL EDİLİRKEN, KÜLLİYE HIZLA TAMAMLANIYOR”
Açıklamanın devamında Maviş, kamusal eğitim kurumlarının ihmal edildiğini, külliye inşaatının ise büyük bir hızla devam ettiğini dile getirdi. Eğitim sistemine verilen değeri sorgulayan Maviş, “Bu iki fotoğraf arasındaki farklar, eğitim sistemimize verilen önemi ve kamusal kaynakların nasıl kullanıldığını açıkça gözler önüne seriyor” dedi.
“KÜLLİYE MALİYETİ İLE 97 OKUL YAPILABİLİRDİ”
KTÖS Genel Sekreteri Maviş, açıklamasının sonunda, inşaat Mühendisleri Odası (İMO) verilerine dayanarak, “Standart bir okulun m² maliyeti 25,615 TL’dir. 1800 m² standart bir okulun maliyeti 46.1 milyon TL’dir. Külliye maliyeti ile 97 okul yapılabilirdi” ifadelerini kullanarak, kamusal kaynakların daha verimli kullanılabileceğini vurguladı.