Bugün Kıbrıs

Türkiye’nin yeni Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim’in KKTC’de ticari faaliyetleri: VARAN-3: BLACK SEA’NİN DİPLOMATİK YÜZÜ

Türkiye’nin yeni atanan Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim’in Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) ticari faaliyetlerde bulunması, diplomatik görevine gölge düşürüyor. Serim’in bu şaşırtıcı ticari ilişkilerini ortaya çıkarmaya devam ediyoruz.

Varan-1’de ve Varan-2’de Yasin Ekrem Serim’in diplomatik görevi için gönderildiği KKTC’deki ticari faaliyetlerini ifşa etmiştik. Ancak yeni Büyükelçinin ticari ilişkileri sadece bunlarla sınırlı değil.

İŞTE VARAN-3:
Black Sea Development, 18 Nisan 2013 tarihinde Yasin Ekrem Serim ve kardeşi Halil İbrahim Serim’e ait HİS Trading Ltd. ile Mehmet Serdar Kasırga’ya ait Kuspha İnşaat arasında kuruldu. 5 Mayıs 2015 tarihli şirketler mukayyitliğine ait belgeye göre hissedarlar arasında HİS Trading ve Kuspha İnşaat yer alırken, direktörler kurulu Coşkun Özyaşlı ve Halil İbrahim Serim’den oluşuyordu.

Maliye Bakanlığı’nın 4 Kasım 2015 tarihli belgesine göre Kuspha İnşaat hisselerini devretti. 2016’da ise Coşkun Özyaşlı da tüm hisselerini Yasin Ekrem Serim ve Halil İbrahim Serim’e devrederek aradan çekildi. Böylelikle Serim kardeşler, ortak oldukları HİS Trading Ltd. gibi Black Sea Development’ın da tek sahibi oldular.

23.05.2024 tarihli belgeye göre şirketin durumu şöyle:

2016’da Karaman Muhtarlığından alınan belgede Black Sea Development şirketinin adresi, 2021’de Falyalı’ya devredilen Northern Associates Trading Limited ve iki kardeşe ait HİS Trading Ltd. ile aynı. Karmi’de bir villa olan bu adres, tüm şirketler için uzun yıllar adres gösterildi. Şirketler 2021 yılına kadar bu adreste görünüyor.

Black Sea Development’ın tüzüğünde yer alan kuruluş amaçları ise oldukça kapsamlı ve dikkat çekici:
– Yol, köprü, hastane, okul, toplu konut, otel, kampüs, fabrika, komple bina, site, tesis, yapmak ve bu işi yapan yerli yabancı kurum ve kuruluşlarla ortaklık kurmak.
– Malzeme ihaleleri, mühendislik hizmetleri, turizm tesisleri, gümrükten muaf alanlarda antrepo kurmak, kiralamak, rexport yapmak, duty free shop, finans ve yatırım faaliyetlerinde bulunmak, gıda ithalat-ihracat, ısıtma-soğutma sistemleri gibi hizmetler de şirketin kuruluş amaçları arasında yer alıyor.

ÇIKAR ÇATIŞMASI TEHLİKESİ: NE ETİK NE YASAL!
Bu durum, Serim’in diplomatik görevleri ile ticari çıkarları arasında potansiyel bir çıkar çatışması yaratabileceği endişesini doğuruyor. Zira, bir büyükelçinin atandığı ülkede bu denli geniş çaplı ticari faaliyetlerde bulunması, hem etik ve yasal açıdan hem de görevini tarafsız bir şekilde icra edebilmesi açısından ciddi sorunlar yaratabilir.

Kamuoyunun ve yetkililerin bu durumu daha yakından incelemesi, Serim’in diplomatik görevini yerine getirirken ticari ilişkilerinin ne denli etkili olduğunu sorgulaması gerekiyor. Diplomatların temel görevi, bulundukları ülkede kendi ülkelerini en iyi şekilde temsil etmek ve iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmektir. Ancak Serim’in durumu, bu görev tanımının ötesine geçiyor ve ciddi çıkar çatışmaları yaratma potansiyeli taşıyor.

Serim Ailesinin Kıbrıs’ın kuzeyindeki ticari ilişkilerini yazmaya devam edeceğiz..

Exit mobile version