Bugün Kıbrıs

Türkiye’nin yeni Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim ve kardeşi Halil İbrahim Serim, Kıbrıs’ta şirket imparatorluğu kurdu: VARAN-2 I Petrol ithal eden HİS’li şirket

Türkiye’nin yeni atanan Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim ve kardeşi Halil İbrahim Serim, Kıbrıs’ın kuzeyine üniversite eğitimi için geldikten kısa süre sonra ticarete atıldı. İnşaat işleri, emlak yatırımları, alım-satımlar yaptı. Yaşları hayli genç olan kardeşler, Erdoğan’ın kasası olarak bilinen ve bir zamanlar örtülü ödeneğin başında olduğu belirtilen babası Maksut Serim’in ‘yetenekleriyle’ olsa gerek kısa sürede işleri büyüterek Halil Falyalı ile ortaklığa kadar yürüdü. Varan-1’de bu ortaklığı ve geldiği noktayı ortaya koymuştuk.

GİZEMLİ ORTAKLIK
Varan-2’de ise Serim kardeşlerin adaya geldikten sonra Nevşehir doğumlu 2007’de KKTC vatandaşlığı almış Coşkun Özyaşlı ile kurulan ortaklığı okuyacaksınız. Bu isim kurulan tüm şirketlerde geçiyor. Özyaşlı, Serim Ailesinin adadaki en güvendiği ve işlerini yürüttüğü ilk isim olarak karşımıza çıkıyor.

KKTC’YE DEMİRİ 2013’TE ATTILAR
Sıradaki şirketin adı: HİS Trading LTD… Ticari unvanı Serim Trading… Gazetemizin ulaştığı 21.05.2024 tarihli resmi belgeye göre hisse sahipleri ve direktörleri: Halil İbrahim Serim (800 hisse) ve Yasin Ekrem Serim (730 hisse).

Şirket ilk olarak 27.06.2013’te Coşkun Özyaşlı ve Rahime Aygün arasında Girne’de kuruluyor. Bir ay sonra Rahime Aygün sekreterlik görevini ve hisselerini Halil İbrahim Serim (HİS)’e devrederek şirketle bağını kesiyor.

2016’da ise şirket sermayesi artırılarak hissedarlar arasına Yasin Ekrem Serim (YES) giriyor. 13.07.2016 tarihli resmi belgeye göre Coşkun Özyaşlı 100 hisseye, HİS 790 hisseye, YES 640 hisseye sahip. Zaten kısa bir süre sonra Coşkun Özyaşlı tüm hisselerini HİS’e devrediyor.

Bu arada Halil İbrahim Serim’e “hissedarı olduğu şirketler aracılığıyla KKTC’de yatırım yaptığı gerekçesi” ile vatandaşlık veriliyor.

STRATEJİK ALANLARDA YATIRIM
HİS Trading LTD’nin amaçları arasında fuel oil, mazot, benzin, gaz yağı, LPG ve motor yağı ithalatı, fabrika ve dolum tesisi kurma gibi faaliyetler bulunuyor. Şirket ayrıca emlak alım satımı, güneş ve rüzgar enerji sistemleri kurma, güvenlik hizmetleri, yurt hizmetleri, havaalanı ve marina işletmeciliği gibi geniş bir yelpazede hizmet veriyor.

SERİMLERİN GAYRİMENKULLERİ
Bugün Kıbrıs’ın 30 Kasım 2022 tarihli haberinde baba Maksut Serim’in, Lefkoşa’nın en meşhur caddesi olan Dereboyu’nda aldığı görkemli binanın devrine ilişkin detayları paylaşmıştık.

“AKP’nin Kıbrıs’ın kuzeyiyle kurduğu ‘duygusal bağlar’ güçleniyor” diyerek duyurduğumuz haberde Erdoğan’ın kara kutusu olarak bilinen başdanışmanı ve Türkiye Halk Bankası Yönetim Kurulu üyesi Maksut Serim’in oğlunun yaptığı ve ticari zarara uğradığı Dereboyu’ndaki binayı banka adına 2 milyon sterline satın aldırdığını ortaya koymuştuk.

Maksut Serim’in inşaat işleriyle uğraşan oğlu Halil İbrahim Serim’in kat karşılığı aldığı Dereboyu’ndaki araziye mevcut binayı banka kredisiyle yapmıştı. Krediyi verenler arasında Halk Bankası’nın da olduğu ileri sürülmüştü. Diğer oğlu Yasin Ekrem Serim ise bu olaydan bir ay önce ‘kıyak atama’ ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı yapılmıştı.

RUM MALLARINI TOPLUYORLAR
Girne’de şirketler kuran ailenin çok sayıda taşınmaz malları bulunuyor. Şirketlerin adresi olarak gösterilen Savcılar sokaktaki lüks binanın da sahibi de taşınmaz mal koçanına göre Halil İbrahim Serim. Serim Ailesinin 1974’ten sonra adaya yerleştirilerek mal sahibi olan Türkiyeli göçmenlerden arazileri alarak üzerlerine inşaat ve yatırım yaptığı belirtiliyor.

NOT: Varan-3 Pazartesi…

Exit mobile version