Bugün Kıbrıs

Hamas lideri Heniyye, Tahran’da düzenlenen saldırıda hayatını kaybetti

İran devlet televizyonunun Devrim Muhafızları Ordusunun açıklamasına dayandırdığı habere göre, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Tahran’da kaldığı konutuna düzenlenen terör saldırısı sonucu yaşamını yitirdi. Saldırıda Heniyye’nin bir korumasının da hayatını kaybettiği aktarıldı. Hamas hareketi, İsmail Heniyye’nin bu sabah İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen bir saldırıda hayatını kaybettiğini doğruladı.

Hamas, İsmail Heniyye’nin Tahran’da öldürüldüğü saldırının İsrail tarafından düzenlendiğini duyurdu.

Hamas’tan yapılan açıklamada, Haniye’nin, İsrail’in Tahran’daki konutuna düzenlenen saldırı sonucu hayatını kaybettiği belirtildi.

Açıklamada, “Haniye’nin Tahran’daki evine haince bir siyonist baskın düzenlendiği” belirtildi.

Reuters ajansına konuşan Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri, Haniye’nin İran’da suikast sonucu öldürülmesinin bölgede şiddetin ciddi şekilde artması anlamına geldiğini söyledi. Ebu Zuhri, “İsrail hedeflerine ulaşamayacak” dedi.

İran Devrim Muhafızları da, Haniye’nin Çarşamba sabahı düzenlenen saldırıda koruma görevlilerinden biriyle birlikte hayatını kaybettiğini doğruladı.

Devrim Muhafızları’ndan yapılan açıklamada, “Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas’ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin Tahran’daki evi vuruldu. Haniye ve bir koruması, saldırı sonucu şehit oldu” denildi.

Açıklamada ayrıca şu ifadeler yer aldı:

“Olay soruşturuluyor. Soruşturmanın sonucu yakında kamuouyuna duyurulacak.”

Açıklama, Devrim Muhafızları’nın internet sitesi Sepah üzerinden yapıldı.

İRAN’IN YENİ CUMHURBAŞKANININ YEMİN TÖRENİNE KATILMIŞTI
İsmail Haniye dün Tahran’da İran’ın yeni cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yemin törenine katılmıştı.

Haniye, Pezeşkiyan’ın yanı sıra İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’le de görüşmüştü.

Kurulduğu günden bu yana Hamas’ın önde gelen isimlerinden olan Haniye, 2006’da Filistin Başbakanı olarak atandı ancak ertesi yıl Gazze’deki şiddet olayları sonrası El Fetih örgütü tarafından görevden alındı.

Haniye 2017 yılında Hamas’ın Siyasi Büro Başkanı seçildi. ABD, 2018’de Haniye’yi “teröristler listesine” ekledi.

Aynı yıl Gazze’den ayrılan Haniye, daha çok Katar’da yaşıyordu.

Haniye, Hamas’ın 7 Ekim saldırıları sonrası ayrıca sık sık örgütün İran ve Türkiye’deki diplomatik misyonların ziyaret ediyordu.

Haniye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la en son 20 Nisan’da İstanbul’da görüşmüştü. Basına kapalı yapılan görüşmede, Gazze’ye yardım ve ateşkes konuları ele alınmnıştı.

Haniye’nin üç oğlu da İsrail’in 10 Nisan’da Gazze’de düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybetmişti.

Exit mobile version