Dünya liderleri, Golan Tepeleri’nde top oynayan 12 çocuğu öldüren füze saldırısına verilecek karşılığın bir bölgesel savaşı tetikleyebileceği endişesiyle İsrail’in Lübnan’a saldırılarını artırmasını önlemek için yoğun diplomasi yürütmeye başladı.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu pazar günü ulusal güvenlik kabinesiyle bir toplantı düzenlerken Beyaz Saray da cumartesi günkü saldırıyla ilgili Lübnan Hizbullahı’nı sorumlu tutan bir açıklama yayımladı. Açıklamada, “Roket onlarındı ve onların kontrol ettiği bir bölgeden atıldı. Küresel olarak kınanmalılar” ifadelerini kullanıldı.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi’nin açıklamasında, “ABD, aynı zamanda bu saldırıları tamamen durduracak bir diplomatik çözüm üzerinde çalışıyor” denildi.
Tokyo’da konuşan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Çatışmanın tırmanmasını ve yayılmasını istemiyoruz” diye konuştu.
Élysée Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Netanyahu’yla telefonda konuşarak, “Fransa’nın çatışmanın tüm taraflarına mesajlar ileterek bölgede yeni bir tırmanmayı engellemeye hazır olduğunu” söyledi.
Birleşmiş Milletler’in Lübnan özel koordinatörü de İsrail ve Lübnan’ı ayıran hatta bulunan BM barış gücü de “maksimum itidal” çağrısı yaptı.
BM kurumları, “İki taraf da yoğunlaşan çatışmalara son vermeli. Bunlar inanılmazın ötesin bir felaket olacak şekilde tüm bölgeyi saracak bir ateş yakabilir” değerlendirmesinde bulundu.
Diplomasi, Lübnan topraklarından atılan bir füzenin Golan Tepeleri’ndeki Mecdel Şems beldesindeki futbol sahasına roket isabet etmesi sonucu 10-16 yaşları arasında 12 çocuğun öldürmesinin ardından yoğunlaştı. Saldırıda 17’si ağır 35 kişinin yaralandığı duyurulmuştu. İsrail ordusu saldırıdan Hizbullah’ın sorumlu olduğunu söyledi.
İsrail, 1967’de işgal ettiği Suriye toprağı Golan Tepeleri’ni 1967’de ilhak etti.
Saldırıdan sonra ABD ziyaretini erken sonlandıran Netnayahu, Hizbullah’ın ağır bir bedel ödeyeceğini söyledi.
İsrail’in Lübnan’a yaygın bir saldırı yapması olasılığı, Batılı ülkeleri Orta Doğu’da bir bölgesel savaşın patlak verme ihtimali konusunda endişelendiriyor. İsrail’in aşırı sağcı Finans Bakanı Bezalel Smotrich, saldırı sebebiyle “tüm Lübnan’ın bedel ödemesi gerektiğini” söylemişti.