Tabipler Birliği uyardı: Teknecik Elektrik Santrali hem bugünümüzü hem de yarınımızı zehirliyor

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ceyhun Dalkan, Elektrik santrallerinden çıkan kirli dumanın çok ciddi kalp, akciğer hastalıkları, kanser, felç, kalp krizi, çocuklarda gelişim bozukluğu ve daha birçok hastalığa neden olduğuna işaret ederek yetkilileri acil önlem almaya çağırdı.

Bugün Kıbrıs

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ceyhun Dalkan, Teknecik Elektrik Santrali’nden yayılan zehirli dumanların ciddi sağlık ve çevre sorunlarına yol açtığını belirterek, yetkilileri acil önlemler almaya çağırdı. “İvedi şekilde Teknecik’e filtre alınmalı ve filtre alınana kadar kaliteli yakıt kullanılması hayati derecede önemli bir halk ve çevre sağlığı sorunudur,” diyen Dalkan, Başbakan, hükümet üyeleri ve Kıb-Tek yöneticilerini temiz yakıt tedariki için harekete geçmeye davet etti.

Açıklama şöyle:

“Teknecik elektrik santralinden çıkan duman son dönemde inanılmaz bir şekilde simsiyah olarak hem Kıbrıs’ı hem de tüm bölgemizi zehirlemektedir. Açık şekilde ucuz, sülfür oranı yüksek, kalitesiz yakıt kullanılarak ‘yöneticilerimiz’ tarafından zehirleniyoruz.

Elektrik santrallerinden çıkan kirli duman çok ciddi kalp, akciğer hastalıkları, kanser, felç, kalp krizi, çocuklarda gelişim bozukluğu ve birçok hastalıklara neden olur:

● Kirli duman santrallerden salınan partikül maddeler (PM10, PM2.5) ve kimyasal kirleticiler, hava yollarını tahriş ederek astım ve kronik bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına neden olabilir veya hasta olanların semptomlarını kötüleştirebilir. Akciğer fonksiyonlarının azalmasına ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gelişimine yol açabilir.
● Bu tarz hava kirleticiler, kanın pıhtılaşmasını ve damar tıkanıklıklarını artırarak kalp krizi ve inme riskini yükseltir.
● Uzun süreli maruz kalma, kan basıncını artırarak hipertansiyon gelişmesine neden olabilir.
● Özellikle partikül maddeler, ağır metaller ve polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH) gibi kirleticilere maruz kalmak, akciğer kanseri riskini artırır.
● Toprağa ve havaya salınan civa ve kurşun gibi ağır metaller, sinir sistemine zarar vererek nörolojik bozukluklara ve bilişsel işlev kayıplarına yol açabilir.
● Çocuklarda, hava kirliliğine maruz kalma, beyin gelişimini olumsuz etkileyebilir ve öğrenme güçlükleri, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gibi sorunlara neden olabilir.
● Hamile kadınların hava kirliliğine maruz kalması, düşük doğum ağırlığı, erken doğum ve doğum kusurları gibi komplikasyon riskini artırabilir.

Avrupa Birliği, yenilenebilir enerji kullanımını artırmak ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek amacıyla kapsamlı bir enerji planı uygulanmaktadır. Bu planda ülkelerin 2030’da enerji üretiminin %30’unun yenilenebilr enerji kaynağı olmasını hedeflemekte. Güneşin, rüzgârın bu kadar çok olduğu adamızda fosil yakıtlar yerine artık güneş ve rüzgar gibi çevre dostu yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmamız ve yatırım yapmak isteyen bireylerin önünü açmamız gerektiği açıktır.
Teknecik elektrik santralinden salınan zehirli duman hem bugünümüzü hem de yarınımızı zehirlemekte, sağlık ve çevre sorunlarına yol açmaktadır. İvedi şekilde Teknecik’e filtre alınmalı ve filtre alınana kadar kaliteli yakıt kullanılması hayati derecede önemli bir halk ve çevre sağlığı sorunudur. İnsanları, bizleri ve doğayı bu kadar rahat zehirleyen ve buna onay veren Başbakan, hükümet üyeleri ve Kıb-tek yöneticilerini temiz yakıt tedariki için harekete geçmeye davet eder, bu konuda gerekli yasal girişimleri yapacağımıza belirtmek isteriz.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****