Bugün Kıbrıs

Hristodulidis: “İşgal altındaki zerre kadar toprağı Sayın Erdoğan’a ya da bir başkasına vermiyoruz”

Bugün Kıbrıs

Hristodulidis, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın “kabul edilemez referanslarının, iki devletli çözüme ilişkin pozisyonlarının uluslararası toplumda yankı bulmamasının bir sonucu olduğunu” söyledi.

Radyo RİK’in haberine göre Rum lider, “Erdoğan’a ve bu tür açıklamalarla kendi sorumluluklarını bizimkilerle eşitlemeye çalışan herhangi bir Erdoğan’a bunu yapmayacağım” dedi.

Erdoğan’ın Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias’a yönelik saldırısı sorulan Hristodulidis, Ankara’nın Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından alınan her türlü girişimi engellemeye çalıştığını söyledi.

Son olarak Hristodulidis, bundan sonra ne yapılacağını söylemenin BM Genel Sekreterine bağlı olduğunu yineledi.

Hristodulidis, Güven Yaratıcı Önlemler konusunda, gelişmelerin seyrine bağlı olarak harekete geçirilebilecek birçok düşünce ve fikir üzerinde çalıştığını söyledi.

Hristodulidis’in açıklamaları şöyle:

“Sayın Erdoğan’ın açıklamaları hakkında yorum yapmayacağım. Farklı bir şey beklemiyordum. Açıklamaları, Türkiye’nin sadece kabul edilemez pozisyonlarını kabul etme konusunda değil, uluslararası düzeyde de sahip olduğu zayıflığı yansıtıyor. Sayın Erdoğan ne derse desin, Türkiye, elli yıl sonra da -sadece bizim tahminimize göre değil, uluslararası topluma göre- Avrupa Birliği üyesi bir ülkenin topraklarının yüzde 37’sinin hukuka aykırı olarak sahibi olmaya devam ediyor.

Açıklamaların ötesinde -çünkü Sayın Erdoğan iç nedenlerden dolayı bu tür açıklamalar yapmak isteyecektir- kendi ülkemiz işgal altındadır ve biz de vatanımızı yeniden birleştirmek için gerekli koşulları yaratmak için mutabakata varılan çerçevede elimizden gelen her şeyi yapacağız.

Bugün hem açıklamalarınız hem de sorunuz vesilesiyle tekrarlamak istiyorum ki, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin ne bizim ne de uluslararası toplumun başka bir çözüm dayanağı yoktur.

Bunun ötesinde Sayın Erdoğan’a ya da bu tür açıklamalarla kendi sorumluluklarını deyim yerindeyse bizim sorumluluklarımızla eşitlemeye çalışan Sayın Erdoğan’a hiçbir iyilik yapmayacağım. Tekrar ediyorum, burası işgal altındaki vatanımızdır ve mümkün olan her şeyi yapacağız. Pozisyonları biliyorum, yaklaşımları biliyorum ama aynı zamanda 2024 yılında bu tür kamusal tehditlerin bir zayıflık işareti olduğunu, başka bir şey olmadığını da çok iyi biliyorum.”

CESUR KARARLAR
Yunanistan Başbakanı’nı karşılarken “yakında alması istenecek cesur kararlardan” söz ederken neyi kastettiği sorulduğunda Kıbrıslı Rum lider şunları kaydetti:

“Hazırlığımı yansıtan cesur kararlar, sözle değil ama fiilen burayı yeniden birleştirmek için mümkün olan her şeyi yapmak. Ve aslında, 50 yıllık kınama olayları bağlamında da açıklamalar yaptığınız için, bugün var olmamız için fedakarlık yapan herkesi onurlandırmak istiyorsak, ülkemizi yeniden birleştirmek için mümkün olan her şeyi yapmalıyız. İşgal altındaki zerre kadar toprağı Sayın Erdoğan’a ya da bir başkasına vermiyoruz.”

DENDİAS İLE İLGİLİ ELEŞTİRİLERE YANIT
Ankara’nın Yunanistan Milli Savunma Bakanı Nikos Dendias’a yönelik eleştirisini Kıbrıs Cumhuriyeti’nin nasıl yorumladığı sorulduğunda Hristodulidis, “Sayın Erdoğan’ın niyetini bilemem ama bu kesinlikle bir zayıflık işaretidir. Bu tür açıklamalar yapıyor. Ayrıca Türkiye’nin çabalarını pratikte de gördük. Örneğin, Kıbrıs Cumhuriyeti, tüm uluslararası toplum tarafından memnuniyetle karşılanan, meşhur Amalthia girişimimiz olan Gazze’ye insani koridoru sunup uygulamaya koyduğunda, Sayın Erdoğan’ın bunu önlemek için gösterdiği umutsuz çabayı gördük. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin diğer birçok girişimi gibi. Ama bunu başaramadı. O yüzden tekrar ediyorum Sayın Erdoğan’ın bu tür açıklamaları zayıflık göstergesidir.

Türkiye’nin işbirliğine kesinlikle ihtiyaç var. Hem Kıbrıslı Türklere hem de Türkiye’ye çok sayıda olumlu mesaj gönderdik. Bu mesajların uygulanması veya daha da uygulanması, spesifik gelişmelere dönüştürülmesi tamamen kendilerine bağlıdır.”

GÜVEN YARATICI ÖNLEMLER
Hristodulidis yeni güven yaratıcı önlemleri (CBM) düşünüp düşünmediği konusunda ise “Müzakerelerin özü hem de güven oluşturma önlemleri hakkında birçok düşüncem var. Üzerinde çalıştığım birçok fikir. Gelişmelere göre hareket edeceğim. Tekrar ediyorum, konumumuza güvenimiz tam. Nereye gitmek istediğimizi biliyoruz. Biz kayıtsız değiliz. Hazırız. Karşı taraftan, Türkiye’den de bir tepki gelirse eminim olumlu gelişmeler yaşanır.”

Birleşmiş Milletler Örgütü Genel Kurulu sonrasında Kıbrıs meselesinde gelişme beklenip beklenmediği yönündeki soruya Hristodulidis, “Zaman çerçevesiyle ilgili hiçbir şeyi göz ardı edemem. Bu, Genel Sekreterin kendisine bağlıdır.Genel Sekreterin sonraki adımlara ilişkin niyetini açıklamasını bekliyoruz.”

SIVILAŞTIRILMIŞ DOĞALGAZ TERMİNALİ
Vassiliko’daki sıvılaştırılmış doğal gaz terminalinin inşası hakkında bir soruyu cevaplayan Rum lider şunları söyledi: “Mutlak kesinlik ile belirtmek istediğim ilk şey, bu şirkete asla bu proje verilmemesi gerektiğidir. Sonuç olarak bunu uygulayamıyor. Oradan evet, yapmamız gerekeni yapacağız. Zaten bazı kararlar aldık. Projeyi hayata geçirmek için bazı yönlere taşındık. Proje hayata geçirilecek. Elektrik fiyatlarını düşürmek tasarımımızın temel direğidir. Ülkemiz Avrupa Birliği’nin elektrik fiyatı en yüksek olan ülkelerinden biridir. Bütünsel bir plan olan planımızın Kıbrıs halkına söz verdiğimiz bu hedefe ulaşabilmek için üç spesifik ayağı var ve bu bağlamda elbette proje ilerleyecek.”

Özellikle Prometheus yüzen birimine değinmesi istenen Hristodulidis şunları söyledi:
“Biz zaten belirli bir plan yaptık ve bunun için de Plan B’yi hazırladık, eğer şu anda devam eden bu tartışmaların belirli bir kaynakla ilgili bir anlamı yoksa, eğer isterseniz B Planı’nı da yapabilirsiniz. Bekleyelim, bakalım nasıl gelişecek ve ona göre daha spesifik konuşacağız. Tekrar ediyorum, eğer istenilen sonucu vermezlerse Prometheus açısından bir planımız var.”

Exit mobile version