Bugün Kıbrıs

ABD Dışişleri Bakanı Blinken: “İsrail ile Hamas arasında ateşkes çok yakın”

Gazze’de bulunan İsrailli rehinelerin serbest bırakıldığını duyuran ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ateşkesin ‘çok yakın’ olduğunu belirtti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün akşam aptığı açıklamada, İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes görüşmelerinin olumlu sonuçlanmaya yakın olduğunu belirtti.

Blinken, ateşkes görüşmeleri kapsamında “karşılıklı rehine takası” koşulunun Hamas tarafından sağlanarak, İsrailli rehinelerin serbest bırakıldığını duyurdu.

Blinken ayrıca, “Ateşkesi sağlayacak, rehineleri evlerine döndürücek, bizi kalıcı barış ve istikrara kavuşturacak bir anlaşmaya varma hedefine doğru ilerlediğimize inanıyorum” ifadelerini kullandı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun 24 Temmuz’da ABD’ye yapacağı ziyaretin kapsamının sorulması üzerine Blinken, ateşkes sonrası planların görüşmede ana gündem maddelerinden biri olacağını belirtti.

ATEŞKES MÜZAKERELERİ
Hamas, saldırının ardından uluslararası arabulucuların eşliğinde yürütülen ateşkes görüşmelerinin askıya alındığını yalanladı.

Hamas sözcüsü Cihad Taha, “korkunç katliamların müzakerelerdeki her türlü çabayı etkileyeceğine şüphe yok” dedi ancak “arabulucuların çabalarının devam ettiğini” de sözlerine ekledi.

Netanyahu, tüm Hamas liderlerinin “öldürmek için hedef alındığını” söyledi ve bu durumun Hamas’ı ateşkes anlaşmasını kabul etmeye yaklaştıracağını ileri sürdü.

İsrail ve Hamas geçtiğimiz günlerde Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Mısır ve Katar’ın arabuluculuğu ile ateşkes anlaşmasına yaklaşmış görünüyordu.

Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah es-Sisi’nin ofisinden yapılan açıklamaya göre, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns Kahire’de es-Sissi ile bir araya gelerek müzakereleri görüştü.

Hamas’ın siyasi ofisinin bulunduğu Katar’da da görüşmeler yapılacak.

Öte yandan, Hamas’ın, İsrail’in herhangi bir anlaşmanın parçası olarak savaşı sona erdirmeyi taahhüt etmesi yönündeki temel talebinden vazgeçmeyi kabul etmesinden sonra bile problemler devam ediyor.

Hamas hâlâ arabulucuların müzakerelerin kalıcı bir ateşkesle sonuçlanmasını garanti etmesini istiyor.

İsrail ise Hamas’la savaşı olduğu gibi bitirecek bir anlaşmayı reddediyor.

İsrail ile Gazze Şeridi’ni yöneten Hamas arasındaki çatışmalar, 7 Ekim tarihinde tekrar alevlendi.

İsrail sınırını aşıp baskın yapan Hamas militanları, düzenledikleri saldırıda çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.200 kişiyi öldürdü ve 250 kadar kişiyi de rehin aldı. Bu rehinelerin yaklaşık yarısı, Kasım ayında bir hafta süren ateşkes sırasında İsrail tarafından tutulan Filistinli mahkumlarla takas edilerek serbest bırakıldı.

İsrail, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun (BMGK) derhal ateşkes ilan edilmesini öngören kararına rağmen Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısından bu yana Gazze’ye yönelik saldırılarını ve sivil katliamlarını sürdürürken, uluslararası kınamalarla karşı karşıya kaldı.

Gazze’deki sağlık yetkililerine göre, 7 Ekim’den beri İsrail’in Gazze’de düzenlediği saldırılarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 38.500’den fazla Filistinli öldürüldü ve yaklaşık 84.700 kişi de yaralandı.

Harabeye dönüşen Gazze’nin pek çok bölgesinde gıdaya, temiz suya ve ilaca ulaşmak hala çok zor.

Güney Afrika’nın açtığı bir dava kapsamında İsrail, Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırımla suçlanıyor.

Mahkeme, Başbakan Netanyahu yönetiminin, 6 Mayıs tarihinde işgal edilmeden önce bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı güneydeki Refah kentindeki faaliyetlerini derhal durdurmasına hükmetmişti.

Exit mobile version