Güney Kıbrıs Savunma Bakanı Vasilis Palmas dün yaptığı açıklamada, Doğu Akdeniz’deki ada ülkesinin güney kıyısında, çeşitli operasyonları gerçekleştirmek üzere Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden ve diğer ülkelerden gelen büyük gemilere ev sahipliği yapabilecek, çalkantılı Orta Doğu bölgesine insani yardım teslimatları dahil olmak üzere misyonların da gerçekleştirilebileceği büyük bir deniz üssü inşa etme planlarının olduğunu söyledi.
Vasilis Palmas gazetecilere verdiği demeçte, Güney Kıbrıs’ın AB’nin Orta Doğu’ya en yakın üyesi olarak son zamanlarda artan jeopolitik rolünün, bölgeye yönelik politikaları destekleyebilecek altyapının inşasını garanti ettiğini söyledi.
Kıbrıs, son aylarda savaşın harap ettiği Gazze’ye bağışlanan insani yardımların toplanması ve ulaştırılması için kritik bir alan. Yardım, güvenlik kontrolünden geçirildikten sonra Kıbrıs’ın Larnaka limanından Filistin topraklarına gönderilecek. Geçtiğimiz yıl Kıbrıs, Sudan’dan tahliye edilen üçüncü ülke vatandaşları için bir ara istasyon görevi görmüştü.
Palmas, üssün inşasının bölgedeki politikanın uygulanmasına “kararlı bir şekilde katkıda bulunacağını” söyledi.
Bakan ayrıca, Yunanistan’ın projeye teknik bilgi birikimiyle katkıda bulunduğunu, asıl inşaatın ise önümüzdeki birkaç gün içinde tamamlanacak bir uzman çalışmasının bulgularına göre yönlendirileceğini belirtti.
Deniz üssü, 2011 yılında 13 kişinin ölümüne yol açan 480 ton İran barutunun büyük bir patlamaya neden olduğu kıyı kenti Limasol’un yaklaşık 25 kilometre (15 mil) doğusunda mevcut bir deniz tesisi üzerine inşa edilecek. Patlama, Kıbrıs’ta siyasi krize yol açmıştı.
AP