Son verilere göre, Avrupa Birliği ve İngiltere’de her gece yaklaşık bir milyon insan sokaklarda uyuyor.
Avrupa Evsizlerle Çalışan Ulusal Örgütler Federasyonu (European Federation of National Organisations Working with the Homeless – FEANTSA) tarafından yapılan araştırmaya göre, evsizlik Avrupa’nın en büyük sorunlarından biri haline geldi.
FEANTSA’nın raporuna göre, kıtanın birçok başkenti ve kentinde, hatta geçmişte evsizlik sorunu yaşamamış bölgelerde bile sokaklarda yaşayan insanların sayısı hızla artıyor.
Örgüt, bu verilerin yalnızca en görülebilir değerleri kapsadığını belirterek, “Gerçek evsiz sayısının çok daha yüksek olması muhtemeldir” uyarısında bulundu.
Avrupa Birliği’nde 10.000 kişi başına düşen evsizlik oranlarının en yüksek olduğu ülke İngiltere olup onu (42.6) Fransa (30,7), Çekya (28,4), Almanya (25,8) ve İrlanda (25,3) takip ediyor.
Bu veriler, evsizliğin belli bir zamanda ve yerdeki durumunu yansıtıyor. Ancak, evsizlik genellikle bireysel koşullara bağlı olarak değişken ve evrilen bir durum.
Bu nedenle, “akım sayımları” (flow counts) olarak bilinen ve belirli bir dönem boyunca veri toplamaya dayalı yöntemler, farklı bir tablo çizebiliyor. Örneğin, bir yıl boyunca bir barınakta kalan kişi sayısını inceleyen bu yöntem, evsizlik durumunun dinamiklerini daha ayrıntılı gösteriyor.
Akış kategorisinde, Letonya 2023 yılında her 10.000 kişide yaklaşık 32 evsiz olduğunu bildirmiştir. Avusturya’da bu oran 10.000’de 21,7’ye çıkarken, Slovenya’da 16,8’e ve İtalya’da 16,3’e ulaşmış durumda.
Listenin en altında ise Türkiye 0,6 ile yer almakta.
FRANSA VE İNGİLTERE’DE EVSİZLİK SON ON YILDA İKİ KATINA ULAŞTI
Evsiz bireylerin toplam sayısı, kurumlarda, kaçak konutlarda ve aile veya arkadaşlarla birlikte geçici konutlarda yaşayan kişiler de dahil edilince artmaktadır.
Tüm bu kategorilerdeki veriler, sadece Birleşik Krallık, Fransa ve Almanya’daki toplam evsiz sayısının bir milyonu aştığını göstermektedir.
Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (Organisation for Economic Co-operation and Development – OECD) raporuna göre, evsizlerin toplam tahmini sayısı Fransa’da yaklaşık 333.000, Almanya’da ise 263.000’dir.
İngiliz konut ve evsiz yardım kuruluşu Shelter, İngiltere’de 309.000 evsiz insan olduğunu tahmin etmektedir. İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda da dahil edildiğinde, bu sayı Birleşik Krallık genelinde yaklaşık 400.000’e çıkmaktadır.
Zaman içinde Fransa ve İngiltere, evsizlikle mücadelede neredeyse en kötü performansı sergileyen ülkeler oldu. OECD verilerine göre, bu ülkelerdeki evsiz kişi veya hane sayısı 2010 ile 2023 yılları arasında iki kattan fazla arttı.
İngiltere’de 2010 yılında 52.168 olan evsiz hane sayısı, 2023 yılında 109.658’e yükseldi. Fransa’da 2010 yılında 141.500 olan evsiz kişi sayısı, 2023 yılında 333.000’e çıkmıştır. Slovakya’da ise bu rakam üç kattan fazla arttı.
Son 13 yılda, İngiltere’de toplam nüfusun yüzdesi olarak evsizlik oranı neredeyse iki katına çıkarak %0,46’ya ulaşmış durumda. İrlanda da 2016’dan bu yana dramatik bir artış gösterdi ve evsizlik oranı neredeyse iki katına çıktı.
SEBEPLER NELER?
FEANTSA Direktör Yardımcısı Ruth Owen, Euronews’e verdiği demeçte, “Konut piyasası, politika tercihleri ve elverişsiz ekonomik koşullar birleştiğinde, muhtemelen İngiltere’nin akut evsizlik krizini açıklamak için önemli bir neden oluşturuyor” dedi.
“Uygun fiyatlı konut eksikliği kritik bir faktör. Konut yardımlarının defalarca dondurulması da dahil olmak üzere yetersiz yardımlar da diğer etkenler arasında.”
Owen, merkezi hükümet sokakta uyunmasını sona erdirmeye odaklanırken, belediyelerin evsizliği yönetmek için giderek daha fazla geçici barınmaya başvurduğunu vurguluyor.
“(Bu) önemli bir hedef olsa da, geçici barınma yerlerinde hızla artan sayılara bir çözüm sağlayamaz” diye açıklıyor.
Owen ayrıca, İngiltere’deki emlak sektörünün Avrupa standartlarına göre güvensiz olduğuna dikkat çekiyor.
İrlanda ve Hollanda’da da son yıllarda evsizlik oranlarında önemli artışlar görüldüğünü belirtiyor.
FEANTSA, insanların neden evsiz kaldıkları konusunda şunları söylüyor: “Evsizliğe giden birden fazla yol vardır. Yapısal, kurumsal, ilişkisel ve kişisel faktörlerin karmaşık bir etkileşimi genellikle bir kişinin evsiz kalmasına katkıda bulunur.”