Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) başkenti Washington’da düzenlenen NATO Liderler Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Eurofighter konusunda Almanya ve İngiltere ile görüşmelerin olumlu ilerlediğini duyurdu.
Erdoğan, Almanya’dan Eurofighter alımı hakkında Şansölye Olaf Scholz’un olumsuz bir yaklaşımda bulunmadığını belirterek, konuyla ilgili görüşmelerin devam ettiğini söyledi.
Savunma bakanlarının yaptığı görüşmelerde de olumlu istikamette bir gelişim olduğunu kaydeden Erdoğan, “Gerek Almanya gerek İngiltere tarafında bu tür olumlu gelişmeler var,” dedi.
Erdoğan zirvenin ardından düzenlediği basın toplantısında, F-16 konusunda da ABD Başkanı Joe Biden’dan söz aldığını belirterek, “Sayın Biden ile tekrar konuştum, bakalım, eğer denildiği gibi olursa, ‘3-4 hafta içerisinde ben bu problemi çözeceğim’ dedi,” ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz kasım ayında Türkiye, 23 milyar dolar değerinde 40 adet Typhoon satın almak için İngiltere ve İspanya ile görüştüğünü ancak Almanya’nın bu fikre karşı çıktığını açıklamıştı.
O dönemde bir Türk savunma bakanlığı kaynağı, Ankara’nın ABD’ye ilk olarak Ekim 2021’de yaptığı F-16 talebinin gerçekleşmeyebileceği ihtimali üzerine Eurofighter ile görüşmelerin başladığını söylemişti.
Ancak Ankara’nın İsveç’in NATO üyeliğini onaylaması sonrası Beyaz Saray yönetimi de Türkiye’ye F-16 satışını onaylamıştı.
SURİYE İLE ‘YENİ BİR SÜREÇ’
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşme konusuna da değinen Erdoğan, söz konusu görüşmenin Türkiye veya üçüncü bir ülkede olabileceğini belirtti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ı konuyla ilgili görevlendirdiğinin altını çizen Erdoğan, “Bu dargınlığı, kırgınlığı aşmak suretiyle yeni bir süreci başlatalım istiyoruz,” dedi.
Gazze’de 40.000’i aşkın kişinin İsrail’in saldırıları neticesinde hayatını kaybettiğini belirten Erdoğan, “İsrail’in Filistin meselesine kalıcı çözüm getirmeden küresel barış ve istikrardan bahsedilemeyeceğinin altını çizdik,” ifadelerini kullandı.
ABD, İSRAİL’İN SUÇ ORTAĞI’
Erdoğan, Newsweek dergisine verdiği mülakatta da İsrail ve Hamas arasındaki savaşa değinerek, ABD’yi ‘İsrail’in suç ortağı’ olmakla suçladı.
“ABD yönetimi insan hakları ihlallerini görmezden gelmekte ve İsrail’e en büyük desteği vermektedir. Bunu da bu ihlallerin suç ortağı olma pahasına yapmaktadır,” diyen Erdoğan, “İttifakımızın temel değerlerini ayaklar altına alan İsrail yönetiminin, NATO ile ortaklık ilişkisini sürdürmesi mümkün değildir. Filistin topraklarında kapsamlı ve sürdürülebilir barış tesis edilene kadar İsrail ile NATO nezdinde işbirliği yapılması yönündeki girişimler, Türkiye tarafından onaylanmayacaktır,” dedi.
İsrail ile Gazze Şeridi’ni yöneten Hamas arasındaki çatışmalar, 7 Ekim tarihinde tekrar alevlendi.
İsrail sınırını aşıp baskın yapan Hamas militanları, 7 Ekim’de düzenledikleri saldırıda çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1,200 kişiyi öldürdü ve 250 kadar kişiyi de rehin aldı. Bu rehinelerin yaklaşık yarısı, Kasım ayında bir hafta süren ateşkes sırasında İsrail tarafından tutulan Filistinli mahkumlarla takas edilerek serbest bırakıldı.
İsrail, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun (BMGK) derhal ateşkes ilan edilmesini öngören kararına rağmen Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısından bu yana Gazze’ye yönelik saldırılarını ve sivil katliamlarını sürdürürken, uluslararası kınamalarla karşı karşıya kaldı.
Gazze’deki sağlık yetkililerine göre, 7 Ekim’den beri İsrail’in Gazze’de düzenlediği saldırılarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 38.000’den fazla Filistinli öldürüldü ve yaklaşık 84.700 kişi de yaralandı.
Harabeye dönüşen Gazze’nin pek çok bölgesinde gıdaya, temiz suya ve ilaca ulaşmak hala çok zor.
Güney Afrika’nın açtığı bir dava kapsamında İsrail, Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırımla suçlanıyor.
Mahkeme, Başbakan Binyamin Netanyahu yönetiminin, 6 Mayıs tarihinde işgal edilmeden önce bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı güneydeki Refah kentindeki faaliyetlerini derhal durdurmasına hükmetmişti.