Bugün Kıbrıs
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, okulların yapısal güvenliği ve depreme dayanıklılık çalışmaları hakkında açıklama yaptı. Maviş, okulların deprem güçlendirme çalışmalarının yanı sıra, kapasite artırımı, yeterli bütçe sağlanması ve kadro eksikliği yaşanmaması konularında yaz aylarında da aktif olarak takipçi olduklarını belirtti.
Maviş, Eğitim Bakanlığı’nın, okulların deprem güçlendirme çalışmalarıyla ilgili topluma şeffaf bilgi vermesi gerektiğinin altını çizdiği açıklamasında, Deprem Fonu’nda kalan miktarın tüm okulların güçlendirilmesi için yeterli olmadığını ve hükümetin bu fona ek kaynak aktarması gerektiğini vurguladı.
OKUL BİNALARININ YENİLENMESİ VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Kullanım dışı bırakılan okul binalarının yıkımı, mimari planları ve gerekli vizelerinin alınması gibi konuların yaz aylarında halledilmesi gerektiğini ifade eden Maviş, inşaat çalışmaları süresince okullarda güvenli bir ortam sağlanmasının önemine değindi. Ayrıca, okulların standardının geliştirilmesi, fiziki eksikliklerinin tamamlanması ve bu amaçla bir kılavuz oluşturulması gerektiğini belirtti.
Maviş, öğrencilerin ve öğretmenlerin prefabrik sınıflara mahkum edilmemesi gerektiğini, kullanım dışı binaların veya nüfus artışı olan okulların bina ihtiyaçlarının çelik yapılarla karşılanması gerektiğini vurguladı. Her öğrencinin ve öğretmenin güvenli ve iyi bir ortamda eğitim görme ve çalışma hakkı olduğunu belirtti.
DEPREM GÜÇLENDİRME ÇALIŞMALARININ DURUMU
Deprem Denetim Komitesi tarafından yapılan çalışmalar kapsamında, toplam 124 okulun onarım, tadilat ve güçlendirme projelerinin değerlendirildiğini belirten Maviş, şu ana kadar 58 okulun komitede görüşüldüğünü, 25 okulun ihalesinin sonuçlandığını ve 22 okulun ihale aşamasında olduğunu açıkladı. Ayrıca, 5 okulun yapılan kontroller sonucunda güçlendirme ihtiyacı olmadığı tespit edildi.
Deprem fonunda harcanması için blokesi yapılan miktarın 315.329.390,18 TL + KDV olduğunu ve diğer okullar için elde kalan miktarın 674 milyon TL olduğunu belirtti. İlköğretim Dairesi’ne bağlı Mehmetçik İlkokulu ve Ağırdağ/Dağyolu İlkokulu’nun güçlendirme çalışmalarının tamamlandığını, Gaziköy Anaokulu, Mustafa Kemal İlkokulu ve Vadili İlkokulu’nda ise çalışmaların tamamlanma aşamasında olduğunu ifade etti.
Maviş, bazı okulların kullanım dışı binalarının ve yeni bina ihtiyaçlarının olduğunu, Eğitim Bakanlığı’nın bu konularda toplumla şeffaf bilgi paylaşması gerektiğini belirtti. Bu okullar arasında İlköğretim Dairesi’ne bağlı birçok okul bulunduğunu ve henüz Deprem Komitesi’nin gündemine gelmeyen okulların da olduğunu ifade etti.
KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş, okulların yapısal güvenliği için bakım ve iyileştirme çalışmalarının yaz aylarında hızlandırılarak, okulların açılış dönemine kadar tamamlanmasını talep ettiklerini ve konunun takipçisi olacaklarını vurguladı.