Bugün Kıbrıs

Tabipler Birliği: Plajlardaki yüzeysel analizler yeterli ve güvenilir değil!

Bugün Kıbrıs

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), Sağlık Bakanlığı’nı deniz ve havuz suyu analizlerini düzenli olarak yapmaya ve sonuçları şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşmaya davet etti. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte deniz ve havuzların yoğun kullanımına dikkat çeken KTTB, halk sağlığının korunması için bu analizlerin önemine vurgu yaptı.

KTTB’den yapılan açıklamada, her yıl rutin olarak Nisan-Ekim ayları arasında yapılan su analizlerinin bu yıl Haziran ayına kadar gerçekleştirilmediği belirtildi. Bayram öncesinde yapılan 102 plajdaki yüzeysel analizlerin yeterli ve güvenilir bulunmadığı ifade edildi. KTTB, 26 Haziran’da yaptığı basın açıklamasıyla Sağlık Bakanlığı’na bu konuda daha titiz olunması çağrısında bulunmuştu.

Açıklamada, 27 Haziran’da Sağlık ve Çevre Bakanları tarafından imzalanan protokole rağmen, iki haftalık süre geçmesine rağmen analiz sonuçlarına dair herhangi bir açıklama yapılmadığı eleştirildi. KTTB, protokol töreninde havuz sularıyla ilgili hiçbir şey söylenmemesinin de kabul edilemez bir ihmal olduğunu vurguladı.

KTTB Halk Sağlığı, Çevre ve İnsan Hakları Sorumlusu Dr. Cemal Mert, Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek’in iddialarına rağmen, protokol imzalanmasından sonra yeni analiz sonuçlarının paylaşılmamasını ve daha önce açıklanmayan Haziran ayına ait 102 plaj suyu analizlerinin geç açıklanmasını eleştirdi. Dr. Mert, bu durumun halk sağlığı açısından kabul edilemez bir ihmal olduğunu belirtti.

KTTB, Sağlık Bakanlığı’nı deniz ve havuz sularının mikrobiyolojik ve kimyasal analizlerini düzenli ve şeffaf bir şekilde kamuoyuna açıklamaya davet etti. KTTB, sağlık ve çevre adına yapılan açıklamaların kamuoyunu tatmin edici olmadığını ve bu konuda ciddiyetsiz bir tutum sergilendiğini ifade etti. Sağlık Bakanlığı’nın yasal sorumluluklarını yerine getirmesi ve sivil toplum örgütleriyle iş birliği yapması gerektiğini belirten KTTB, halk sağlığı konusundaki çalışmalarını sürdüreceğini ve konunun yakın takipçisi olacağını duyurdu.

Exit mobile version