Bugün Kıbrıs
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in kişisel temsilcisi Maria Holguin’in Kıbrıs adasının her iki tarafına hitap eden mektubuna atıfta bulunarak, Kıbrıs sorununun çözümü için yapılan çağrılara destek verdiklerini belirtti. Maviş, KTÖS Yönetim Kurulu olarak, üzerinde mutabık kalınan çerçeveye dayalı ve müzakerelerde elde edilmiş tüm çözüm müktesebatını dikkate alarak, yenilenmiş bir sürecin yeniden başlatılması yönündeki çabaları desteklemeye hazır olduklarını vurguladı.
Maviş, açıklamasında, Kıbrıs Barış Kültürü Merkezi Derneği (CPDC) ve Barış için Kararlılık (Apofasi Irinis) ortak açıklamasını fikirsel olarak desteklediklerini belirtti. “Kıbrıs’ta süregelen statüko kabul edilemez, tehlikeli ve sürdürülemez olup, toplumlarımızda yaşamın her alanını etkileyen derin bir sosyal ve kültürel bölünme yaratmaktadır” dedi. Ayrıca, statükonun ekonomik olanakları olumsuz etkilediğini, eğitim ve kültürel etkileşimin önünde bariyerler oluşturduğunu ve barış, uyum ve refah içinde bir Kıbrıs’a ulaşılmasını engellediğini belirtti.
“ACİL ÇÖZÜM İHTİYACI”
Maviş, Kıbrıs’ta bir çözüme acilen ihtiyaç duyulduğunu vurguladı ve şöyle devam etti:
“Statükonun devamı, her iki toplumda da Kıbrıslıların kayda değer yeteneklerini kullanmalarını, ortak yönetim ve işbirliği yoluyla gerçek potansiyellerine ulaşmalarını ve önlerindeki küresel zorluklara ve risklere karşı daha etkili bir şekilde yanıt vermelerini zorlaştırmaktadır.”
“YENİ YAKLAŞIMIN GEREKLİLİĞİ”
Burak Maviş, bu sefer farklı bir yol izlenmesi gerektiğini ifade ederek, müzakerelerin aşamalı, anlamlı ve sonuç odaklı olacak şekilde yeniden başlaması gerektiğini belirtti. Maviş, olası çıkmazların çözümü için taraflarca üzerinde mutabık kalınan bir mekanizmanın oluşturulması gerektiğini vurguladı ve şu şekilde devam etti: “Bu şekilde her iki toplumun ayrı ayrı ve eşzamanlı referandumlarda onayına sunulacak kapsamlı bir çözüm anlaşmasına varılmalıdır. Statüko kabul edilemez ve sürdürülemez olduğundan, statükonun devamı olası sonuçlar arasında yer almamalıdır.”
Son olarak, Maria Holguin’in mektubundaki “Kıbrıs adasının uzlaşmayı ve yeni bir yol bulmayı hak ettiği” ifadesine atıfta bulunan Maviş, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için farklı düşünmemiz gerektiğini belirtti. Maviş, bu çağrıyı desteklediklerini ve Kıbrıs’ta sürdürülebilir bir çözüme katkıda bulunmaya hazır olduklarını söyledi.