Bugün Kıbrıs

Mitsotakis NATO Zirvesi için Washington’da

Bugün Kıbrıs

Yunanistan hükümet sözcüsü Pavlos Marinakis yaptığı açıklamada, Başbakan Kyriakos Mitsotakis’in İttifakın 75. yıldönümüne denk gelen NATO Zirvesi için Washington’u ziyaret edeceğini duyurdu.

Bu zirve, yakın zamanda Finlandiya ve İsveç’in de katılımının ardından 32 müttefik devletin katıldığı ilk zirveyi temsil ediyor.

Yunan basınında yer alan bilgilere göre Washington’daki ana gündem maddeleri arasında NATO’nun savunma yeteneklerinin güçlendirilmesi, Avrupalı ​​üye devletlerin ve Kanada’nın katkılarının artırılması, Ukrayna’nın desteklenmesi ve AB ve Hint-Pasifik 4 (Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda, Güney Kore) gibi ortaklarla işbirliğinin geliştirilmesi yer alıyor. Haberlerde halihazırda GSYİH’nın %2’lik savunma harcaması şartını aşan Yunanistan, Polonya Başbakanı Donald Tusk’a bir Avrupa hava savunma “kalkanı” önerdiği belirtiliyor.

Mitsotakis, bugün Dış İlişkiler Konseyi’nde ABD’nin eski Yunanistan Büyükelçisi Daniel Speckhard ile halka açık bir tartışmaya katılacak, ardından Kongre üyeleriyle toplantılar ve NATO’nun 75. yıl dönümü etkinlikleri gerçekleştirilecek. Çarşamba günü eski ABD Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Nadia Schadlow ile NATO Kamu Forumu’nda halka açık bir tartışmaya katılacak ve ABD Başkanı ve First Lady’nin ev sahipliği yapacağı akşam yemeğine katılacak.

Dışişleri Bakanı George Gerapetritis, Başbakan Miçotakis’e NATO’nun yıldönümü zirvesinde eşlik edecek.

Mitsotakis, zirvenin ardından Cuma günü BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşmek üzere New York’a gidecek.

Exit mobile version