Bugün Kıbrıs

KKTC: Afganistan ve Türkiye’den sonra dünyanın en ‘mutsuz’ toplumu

Bugün Kıbrıs

Washington DC merkezli bir Amerikan analitik ve danışmanlık şirketi Gallup’un 2024 tarihli Global Duygular Raporu, dünya genelinde 142 ülkeden toplanan verilerle toplumların duygusal durumlarını gözler önüne serdi. Rapora göre, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), dünyada en öfkeli insanların yaşadığı ülke olarak dikkat çekiyor.

Raporda KKTC “pozitif duyguları en az deneyimleyen” üç ülkeden biri. Afganistan ve Türkiye’den sonra dünyada en az gülenler arasında KKTC yer alıyor. KKTC, “Dünya Çapında En Yüksek Olumsuz Deneyimler” yaşayan ülkeler arasında %45 ile Afganistan ve Türkiye’den sonra, son sırada yer alıyor.

Raporda ayrıca “Dünya Çapında En Düşük Olumlu Deneyimler” yaşayan ülkeler arasında ise KKTC %46 ile yine zirveye oynuyor. %38 ile son sırada yer alan Afganistan’ın bir üstünde, %47 ile sondan üçüncü olan Türkiye’nin arasında bulunuyor.

ÖFKENİN NEDENLERİ: SOSYAL VE EKONOMİK FAKTÖRLER
Uzmanlara göre, bu yüksek öfke oranının arkasında sosyal ve ekonomik faktörler yatıyor. Gelir adaletsizliği, yolsuzluk, özgürlük ortamının kısıtlılığı, sağlık sorunları, sosyal güvence eksikliği ve toplumda yardımseverliğin azlığı gibi temel unsurlar, KKTC’deki öfkenin ana kaynakları olarak belirtiliyor. Bu faktörler, insanların günlük yaşamında karşılaştığı zorlukları artırarak, duygusal yüklerini de ağırlaştırıyor.

TÜRKİYE VE KKTC: BENZER BİR DUYGUSAL MANZARA
Raporda Türkiye de öfke ve mutsuzluk açısından dikkat çekiyor. Türkiye, pozitif duyguları en az deneyimleyen ve en az gülen ülkeler arasında yer alırken, öfke oranında %37 ile KKTC’yi takip ediyor. Türkiye’de bir önceki gün öfkelenenlerin oranı %37 iken, bu oran KKTC’de %47’yi buluyor.

Rapora buradan ulaşabilirsiniz…

Exit mobile version