Birleşmiş Milletler (BM) Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Sudan’ın güneydoğusundaki Sennar eyaletinde ordu ile çatışan paramiliter güç Hızlı Destek Kuvvetleri’nin (RSF) başlattığı saldırılardan bu yana 136.000’den fazla insanın yerinden edildiği belirtti.
Açıklamada, ülkede Nisan 2023’ten bu yana süren savaşın neden olduğu en son yerinden edilme dalgası olduğu açıklandı. Savaşın başlamasından bu yana yaklaşık 10 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.
Savaş, özellikle RSF’nin kontrolündeki bölgelerde “etnik temizlik” suçlamalarına ve kıtlık uyarılarına yol açtı.
RSF, 24 Haziran’da ticaret bölgesi olan Sennar şehrini ele geçirmek için bir operasyon başlattı. Sonrasında hızlıca kontrolü altına alabileceği daha küçük kentler olan Sincah ve el-Dinder’e yöneldi.
Bu durum, her üç bölgede yaşayan sivillerin, Mavi Nil Eyaleti’ndeki komşu el-Gadarif ve Mavi kentlerine göç etmesine yol açtı.
Her iki eyaletteki aktivistler, yeni gelenler için ellerinde çok az barınma ve gıda yardımı olduğunu belirtiyor.
El-Gadarif’teki, yerinden edilme merkezleri olarak hizmet veren okullar hükümet tarafından boşaltıldı.
Yerel direniş komitesi, bunun ardından insanların çadır veya battaniye olmadan sokakta şiddetli yağmurlarla mücadele ettiğini belirtti.
Mavi Nil Eyaleti, yerlerinden edilen 285.000’den fazla insana ev sahipliği yapıyor.
Bu da son iki hafta içinde yerinden edilen kişilerden çoğunun ikinci veya üçüncü kez sürülmek zorunda kalmış olabileceği anlamına geliyor.
Ülkenin batısındaki yerel aktivistler, Çarşamba günü El Faşir kentindeki bir canlı hayvan pazarında açılan toplu ateş sonucunda en az 12 kişinin öldürüldüğünü belirtti.
İÇ SAVAŞIN DURUMU
Ülkede 30 yıllık Ömer el Beşir iktidarı halk ayaklanmasıyla devrilmiş ve sivillerin katılımıyla hükümet oluşturulmuştu.
Oluşturulan yeni hükümetin ordusu ile paramiliter RSF arasındaki çatışmalar yaklaşık 15 aydır devam ediyor.
Nisan 2023’te başlayan iç savaş, 18 eyaletin bulunduğu ülkenin 10 eyaletinde devam ediyor.
Hükümet ordusu doğu ve kuzeydeki eyaletleri kontrol ederken, RSF batı ve güney eyaletlerinin kontrolünü elinde bulunduruyor.
BM rakamlarına göre, en büyük kıtlık risklerinden birinin yaşandığı Sudan’daki çatışmalarda en az 15 bin kişi hayatını kaybetti. En az 25 milyon kişinin de insani yardıma muhtaç olduğu tahmin ediliyor.
Euronews