Bugün Kıbrıs

El-Sen Başkanı Ahmet Tuğcu: “Ercan’ın elektriğini kesme yetkimiz var, KIB-TEK yönetimi halkı yanıltıyor”

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Paşa’nın, Ercan Havalimanı’nın elektriğini kesme yetkileri olmadığı yönündeki açıklamalarına El-Sen Genel Başkanı Ahmet Tuğcu sert tepki gösterdi. Tuğcu, KIB-TEK’in Ercan Havalimanı’nın elektriğini kesme yetkisine sahip olduğunu ve Paşa’nın açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirtti.

56KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Paşa, basına yaptığı açıklamada, El-Sen Başkanı’nın Ercan Havalimanı’nın elektriğini kesme yetkisi olduğu yönündeki iddialarının asılsız olduğunu söyledi. Paşa, “Sendika Başkanı bu konuda yalan söylüyor. Ülkede genel grev bile olsa hastane ve limanların elektrikleri kesilmez. Zamanında böyle bir yasa çıkarılmış. Ercan’ın elektriğini kesme yetkimiz yok” şeklinde konuştu.

El-Sen Genel Başkanı Ahmet Tuğcu, Hüseyin Paşa’nın bu açıklamalarına sert yanıt verdi. Tuğcu, Paşa’nın iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Paşa, ya yasalarla toplu iş sözleşmeleri arasındaki farkı bilmeyecek kadar dünyadan habersizdir ya da yüzü hiç kızarmadan yalan söylemektedir” dedi. Tuğcu, KIB-TEK ile El-Sen arasında imzalanan Toplu İş Sözleşmesi’nin (TİS) 9’uncu maddesine dikkat çekti.

Tuğcu, TİS’in 9’uncu maddesinin sadece grev durumunda sendikayı bağladığını ve KIB-TEK yönetiminin elektrik kesme yetkisiyle bir ilgisi olmadığını vurguladı. 9’uncu maddeye göre, grev hakkı askeri bölge, hastane ve havaalanı gibi elzem servisleri elektrik enerjisiz bırakmamak kaydıyla kullanılabilir. Ancak, bu madde KIB-TEK yönetiminin elektrik kesme yetkisini kısıtlamamaktadır.

Ahmet Tuğcu, KIB-TEK’in Ercan Havalimanı’nın elektriğini kesme yetkisinin olduğunu belirtti ve bu yetkiyi KKTC Bakanlar Kurulu’nun 2015 yılında onayladığı Elektrik İnkişaf (Değişiklik) Nizamnamesi’nin 19’uncu maddesine dayandırdı. Bu madde, KIB-TEK’e borçların ödenmemesi durumunda elektrik akımını kesme veya vermeyi reddetme hakkı tanımaktadır.

19’uncu maddeye göre, herhangi bir elektrik ücreti ile ilgili olarak idareye borç olan paralar ödenmediği takdirde, KIB-TEK duruma göre tüketiciye verilen elektrik akımını kesme veya vermeyi reddetme hakkına sahiptir. Bu hak, sadece ilgili bina veya yere değil, tüketicinin başka herhangi bir bina veya yere verilen elektrik akımı için de geçerlidir.

Tuğcu, Paşa’yı görevini yapmaya ve Emrullah Turanlı’ya ait T&T Şirketi’nin işletmeci olduğu Ercan Havalimanı’nın 120 milyon TL’ye ulaşan borcunu tahsil etmeye çağırdı. Tuğcu, Paşa’nın arkasına saklandığı bir diğer yalanın ise T&T’nin borcunun yapılandırılması konusu olduğunu belirtti. Tuğcu, bu konuda yapılan açıklamaların da gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Paşa’nın “Borç ödenmezse, Mahkeme yolu açıktır” ifadesine karşılık olarak Tuğcu, halkın da faturalarını ödemeyip mahkeme sürecini mi beklemesi gerektiğini sordu. Tuğcu, bu yeni yöntemin kabul edilemez olduğunu ve halkın bu yalanlara karnının tok olduğunu belirtti.

Tuğcu, KIB-TEK’in AKSA’ya ve Emrullah Turanlı’ya sağladığı kıyakların bedelini halkın ödediğini belirtti. Haftalardır söyledikleri gibi, bu ay gelen faturaların yüzde 13 eksik olduğunu, ancak bu eksik oranın kurumun hanesine görev zararı olarak işlendiğini ifade etti. Tuğcu, “Elinizi KIB-TEK’in kasasından ve halkın cebinden çekin. Yalanlarınızı da alın ve bir an önce gidin” diyerek sözlerini noktaladı.

El-Sen Genel Başkanı Ahmet Tuğcu’nun bu açıklamaları, KIB-TEK yönetimi ve halk arasında büyük yankı uyandırdı. KIB-TEK’in Ercan Havalimanı’nın elektriğini kesme yetkisi tartışmaları, kamuoyunun gündeminde önemli bir yer tutmaya devam ediyor. Tuğcu’nun, KIB-TEK yönetimine yönelik sert eleştirileri, kurumun yönetim politikaları ve uygulamaları konusunda şeffaflık ve hesap verebilirlik talebini gündeme getirdi.

Exit mobile version