Bugün Kıbrıs

Stewart, tampon bölgenin artan militarizasyonundan endişeli

Bugün Kıbrıs

UNFICYP Şefi ve BM’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Colin Stewart, Kıbrıs müzakerelerindeki duraklamanın ara bölgenin artan militarizasyonuna yol açmasından endişe duyduğunu belirtti. Stewart, Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis ile yaptığı görüşmenin ardından basına yaptığı açıklamada, önümüzdeki hafta Güvenlik Konseyi’ne brifing vermek üzere New York’a gitmeye hazırlandığını söyledi.

Stewart, Güvenlik Konseyi’nin gündemindeki konuları tartıştıklarını ve ara bölgedeki militarizasyonun devam etmesinden duyduğu endişeyi dile getirdi. Devam eden gerginliklerden bahseden Stewart, siyasi süreçte bir miktar ilerleme kaydedileceği yönündeki umudunu ifade etti.

“Siyasi süreçte bir tür hareketlenme ile sahada barışın korunması arasında doğrudan bir ilişki görüyoruz. Eğer siyasi süreç bir şekilde sona ererse, bunun ara bölgede de sonuçları olacağından korkuyorum,” dedi.

Cyprus Mail’in haberine göre Stewart, bugün Kıbrıs Türk lideri Ersin Tatar ile görüşmeye hazırlanıyor. Hristodulidis ile görüşmesinde bazı olumlu gelişmelerin yaşandığına da dikkat çeken Stewart, “Bu gelişmeler güven inşa ediyor ve barışçıl bir gelecek için umut yaratıyor” dedi.

Ara bölgenin militarizasyonuna dair örnekler veren Stewart, önemli savunma pozisyonlarının inşası, ara bölge boyunca askeri teknolojinin, sensörlerin ve kameraların kullanımındaki artış ve ara bölgeye yapılan saldırıların sayısındaki rekor artışa dikkat çekti. “Bütün bunlar, Birleşmiş Milletler’in Kıbrıs’taki yetkisini ve tampon bölgenin bütünlüğünü koruma yeteneğimizi baltalıyor,” diye ekledi.

Toplantının ardından Hristodulidis, BM raporlarının zamanla bir denge sağlamaya çalıştığını belirterek, “Kimin militarist davrandığını ve tampon bölgeyi sürekli ihlal ettiğini hem adadaki yabancı diplomatik misyonlar hem de uluslararası toplum biliyor,” dedi.

Hristodulidis, basın mensuplarının Stewart’ın Türk tarafını işaret eden açıklamaları hakkında yorum yapması isteğine karşılık olarak, “Stewart, Kıbrıs’taki barışı koruma gücünün başkanıdır ve son zamanlarda hepimiz Türk işgali altındaki ordu tarafından yapılan saldırılara tanık olduk,” dedi. Ayrıca, Tatar’ın Holguin ile görüşmesini duyduğunu ve rapor çıktıktan sonra yorum yapacağını belirtti.

Exit mobile version