Bugün Kıbrıs

İran cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kaldı

İran’daki cumhurbaşkanı seçiminde adaylardan hiçbiri yüzde 50’yi geçemeyince en çok oy alan reformist Mesud Pezeşkiyan ile muhafazakâr Said Celili, ikinci tura kaldı. 5 Temmuz’da yapılacak ikinci turda kazanan isim ülkenin 9. Cumhurbaşkanı olacak.

İran, geçen Mayıs ayında bir helikopter kazasında hayatını kaybeden Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin yerine geçecek ismi belirlemek üzere sandık başındaydı.

Normal şartlar altında cumhurbaşkanlığı seçimlerinin gelecek yıl yapılması planlanıyordu ancak Reisi’nin kazada ölmesiyle seçim günü 28 Haziran olarak belirlenmişti.

Seçimlerde reformist aday Mesud Pezeşkiyan, muhafazakâr adaylar Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Said Celili ve eski İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi yarıştı.

SEÇİM İKİNCİ TURA KALDI
İran’daki cumhurbaşkanı seçiminde adaylardan hiçbiri yüzde 50’yi geçemeyince en çok oy alan reformist Mesud Pezeşkiyan ile muhafazakâr Said Celili, ikinci tura kaldı.

5 Temmuz’da yapılacak ikinci turda kazanan isim ülkenin 9. Cumhurbaşkanı olacak.

İran’da cumhurbaşkanı 4 yıl süreyle görev yapıyor ve üst üste en fazla 2 defa seçilebiliyor.

ADAYLARIN PROFİLLERİ NASIL?
62 yaşındaki Kalibaf, İran’ın Meclis Başkanı ve eski Tahran Belediye Başkanı. Kapsamlı askerî bağları olduğu bilinen Kalibaf, başlangıçta seçimler için öne çıkan bir aday olarak görülüyordu.

58 yaşındaki Celili, katı bir muhafazakâr ve Batı ile ilgili ciddi karşıt düşüncelere sahip eski bir nükleer müzakereci. 1980’lerde İran-Irak savaşında bir bacağını kaybetmiş bir gazi. İran’ın Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi’nin bir üyesiydi.

69 yaşındaki en yaşlı aday Pezeşkiyan, tek reformist aday. İran ekonomisini iyileştirmenin bir yolu olarak dış dünyaya daha fazla açılma çağrısında bulunuyor.

64 yaşındaki din adamı Purmuhammedi, bu seçimlerde yarışan tek Şii Müslüman din adamı. Diğer görevlerinin yanı sıra İran’ın içişleri ve istihbarat bakanlıklarında çeşitli görevler üstleniyordu.

Exit mobile version