Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği tarafından yapılan açıklamada, merkezi hükümetin politika eksiklikleri ve katı atık yönetimine yeterli kaynak ayırmaması nedeniyle Güngör çöp depolama alanında ve ülke genelinde yaşanan sorunların halk sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiği belirtildi.
Açıklamada, yıllar önce tamamlanan Güngör çöp depolama alanında yaşanan sorunların çözülmediği, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve ülke genelinde bulunan 18 belediyenin çöp depolama alanlarındaki sorunları çözmek için inşa edilen sistemin halen düzgün bir şekilde işletilemediği ifade edildi. Entegre Atık Yönetim Planı ve atık tüzüklerinin uygulanmamasının bedelini yine halkın ödediği vurgulandı.
Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği, ihale sürecinin yıllardır sürüncemede kalması, var olan sistemin işletilememesi, öngörülen kapasitenin yetersiz kalması, atıkların azaltılması için yeterli inisiyatiflerin verilmemesi ve kaynakta ayrıştırmanın yapılmaması nedeniyle Güngör Çöp Depolama Alanı’nın çalışmadığını belirtti. Dernek, “Yapılan fizibilite çalışmaları ve nüfus projeksiyonunun plansız bir şekilde artmasından dolayı Güngör Çöp Depolama Alanı çalışmıyor, bedelini ise yine halk ödüyor” dedi.
Ülkenin her yerinde yerel yönetimlerin kontrolünde bulunan vahşi depolama alanlarının, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte Güngör gibi yanmaya başladığı ifade edildi. Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği, dün akşam Lefke vahşi çöp depolama alanında meydana gelen yangına belediye ekipleri ve itfaiyenin müdahale ettiğini, ancak çıkan yangının etkisinin yerleşik halkın fiziksel ve psikolojik sağlığını olumsuz etkilediğini belirtti. Alevlerin söndürülmesi ve topraklama işlemlerinin devam etmesine rağmen, olayın etkilerinin tamamen ortadan kalkmasının günler süreceği kaydedildi.
Dernek açıklamasında, son bir yılda ülke genelinde yanan çöp depolama alanlarına dikkat çekilerek, Alayköy, Mehmetçik, Yenierenköy, Lefke, Güzelyurt (Mevlevi), Ulukışla, Haspolat gibi bölgelerde de benzer sorunların yaşandığı belirtildi. Açıklamada, “Merkezi hükümetin ada genelinde Güngör de dahil yanan çöp alanları ile ilgili bir planı veya teşviki var mı? Bu sorunu kısa süre içerisinde kendi içlerinde çözmeye çalışan yerel yönetimlere destek veriliyor mu? Bu sorunlara daha ne kadar kulaklarımızı ve gözlerimizi kapalı tutacağız? Devreye girmeyen kent planlamaları, çöp transfer istasyonları ve kanalizasyon alt yapısı ile ilgili gerçekçi adımlar ne zaman atılacak? Tüm bunları yapmayıp sorumluluğu paylaşmayarak uyumaya daha ne kadar devam edeceğiz?” ifadelerine yer verildi.
Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği, merkezi hükümeti ve ilgili kurumları, atık yönetimi konusunda acil ve etkin çözümler üretmeye davet ederek, halk sağlığını tehdit eden bu duruma karşı duyarlılık göstermeye çağırdı.