ABD, İsrail’in savunma sistemi Demir Kubbe’nin Hizbullah’la kapsamlı bir savaşın yükünü kaldıramayabileceğinden endişeleniyor.
Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen ABD’li yetkililer, ülkenin tanınmış medya kuruluşlarından CNN’e “En azından bazı Demir Kubbe bataryalarının etkisiz hale getirileceğini düşünüyoruz” dedi.
Kaynaklar, bu endişelerin Tel Aviv yönetimiyle paylaşıldığını da dile getirdi.
İsrailli bir yetkili de Hizbullah’ın hassas güdümlü silahlar kullanarak geniş çaplı bir saldırı düzenlemesi halinde, Demir Kubbe’nin buna karşı koymasının zor olabileceğini söyledi.
Diğer yandan Hizbullah’ın 5 Haziran’da yaptığı açıklamada, Demir Kubbe’ye ait bir bataryanın vurulduğu öne sürülmüştü.
İran destekli örgüt, İsrail’in kuzeyindeki Ramot Naftali şehrinde yer alan bataryanın görüntülerini de paylaşmıştı.
CNN, görüntülerin doğrulanamadığını bildirirken, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Demir Kubbe’de hasar oluştuğuna yönelik bilgileri bulunmadığını savundu.
Ancak ABD’li kaynaklara göre İsrailli yetkililer, Demir Kubbe sisteminin ülkenin kuzeyinde daha savunmasız durumda olduğunu düşünüyor.
Ayrıca İsrailli yetkililerin, Hizbullah’ın bugüne kadarki sofistike saldırıları karşısında şaşırdıklarını belirttiği aktarıldı. IDF’nin paylaştığı verilere göre Hizbullah’ın elinde en az 150 bin roket ve füze var.
Hizbullah’la geniş çaplı savaş başlaması halinde Washington yönetiminin Demir Kubbe’yi ayakta tutmak için gerekli desteği sağlayacağı ifade edildi.
Washington, İsrail’in temel savunma sistemi Demir Kubbe’ye bugüne dek 2,9 milyar dolar yatırım yaptı.
Amerikalı yetkililer, Hizbullah ve İsrail arasında savaş çıkma ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
“Bu kadar uzun süre boyunca bu cephede savaş çıkmasını engellememiz bile mucize. Çok tehlikeli bir döneme giriyoruz.”
Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları’nın 7 Ekim’de düzenlediği Aksa Tufanı’yla başlayan Gazze savaşında, Hizbullah ve İsrail arasındaki çatışmalar da son dönemde yoğunlaştı.
Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, çarşamba günkü açıklamasında topyekun savaş halinde “hiçbir kural ve sınır tanımayacaklarını” söylemişti.
İsrail ordusu da Lübnan’da askeri harekat düzenlenmesine yönelik operasyonel planların onaylandığını açıklamıştı.
Nasrallah ayrıca topyekun savaş durumunda İsrail’e destek vermeleri halinde Kıbrıs’ı vuracaklarını da söylemişti. Bu tehdidin ardından Güneyin Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos, olası savaş halinde İsrail’e destek sağlamayacaklarını duyurmuştu.
İsrail-Lübnan sınırındaki çatışmalarda toplamda en az 347 Hizbullah mensubu, 63 Lübnanlı sivil, 19 Emel Hareketi, 13 Hamas, 15 İslami Cihad mensubuyla 14 İsrail askeri ve 10 İsrailli sivil öldürüldü.
CNN, Haaretz, AA