Bugün Kıbrıs

İspanya Başbakanı Sanchez: “Savaşı bitirmek için İsrail’e daha fazla baskı yapılmalı”

Filistin’e verdiği destek nedeniyle İsrail’in tepkisini çeken İspanya Başbakanı Pedro Sanchez çarşamba günü yerel medyaya verdiği röportajda, uluslararası toplumun Gazze’de devam eden çatışmaları “kesin olarak” bitirmek için İsrail hükümetine ve Başbakan Binyamin Netanyahu’ya “daha fazla baskı” yapmasının çok önemli olduğunu söyledi.

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde partisinin kazandığı başarının ardından gerçekleştirdiği ilk röportajda Sanchez, Güney Afrika hükümeti tarafından Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) İsrail’e karşı açılan davaya Güney Avrupa’nın da katıldığını belirtti.

Ocak ayında mahkeme, İsrail’in Gazze’de “soykırımı önlemek için” tedbir almasına hükmetmişti.

Sanchez, İspanyol Entrevista haber programına verdiği röportajda, “Bunun soykırım olup olmadığını söylemek elbette bana düşmez ancak her halükarda Netanyahu hükümetinin uluslararası insancıl hukuka saygı gösterdiğine dair ciddi şüphelerim olduğu konusunda sizi temin edebilirim,” dedi.

Solcu siyasetçi, İsrail’in Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin bazı kararlarına ve UAD savcısının “bombalamaları ve Refah’taki askeri müdahaleyi durdurmak için” aldığı ihtiyati tedbirlere uymadığına inandığını söyledi. “Ne yazık ki Netanyahu hükümetinden bunu göremiyoruz.”

“Bu nedenle, bu savaşın kesin olarak sona ermesi için uluslararası toplumdan daha fazla baskı gelmesinin çok önemli olduğuna inanıyorum. İspanyol hükümetinin pozisyonu budur” diye ekledi.

Mayıs ayında Sanchez, Filistin devletini resmen tanıyacağını açıklamıştı. İspanya’nın ardından İrlanda ve Norveç de Filistin devletini tanıdıklarını duyurmuştu.

AP’DEKI BAŞARININ ARDINDAN İLK RÖPORTAJ
Söz konusu açıklamalar, Sosyalist Parti’nin hafta sonu yapılan AP seçimlerinden zaferle çıkmasının ardından liderin verdiği ilk önemli röportajda yer aldı.

Diğer AB ülkelerindeki iktidar partilerinin çoğu AP seçimlerinde oy kaybederken, Sanchez’in sol grubu ülkeye tahsis edilen 61 sandalyeden 20’sini elde etmeyi başardı. Ancak parti en fazla halk desteğini toplayamadı – sağcı Halk Partisi 22 sandalye ile aslan payını aldı.

Aşırı sağcı Vox partisi bir önceki yasama döneminde dört olan milletvekili sayısını altıya çıkararak üçüncü olurken, yeni aşırı sağcı parti “Se Acabo la Fiesta” (SALF) AP üç sandalye ile girecek.

Sanchez bu durumu ise “Ne yazık ki İspanya’da bir değil iki aşırı sağımız var” sözleriyle eleştirdi.

Exit mobile version