Bugün Kıbrıs

Baraka Kültür Merkezi Eğitim Bakanlığına hükümetin karnesini verdi

Bugün Kıbrıs

Baraka Kültür Merkezi, 2023-2024 eğitim yılı değerlendirmesi ve eğitim sistemine yönelik eleştirilerini dile getirmek amacıyla Eğitim Bakanlığı önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Batak ve Eğitim ve Spor Sorumlusu Onur Bütüner’in katılımıyla düzenlenen etkinlikte, hükümetin eğitim politikalarına yönelik sert eleştiriler yapıldı ve ardından Eğitim Bakanlığı’na hükümetin karnesi bırakıldı.

Baraka Kültür Merkezi, kamusal, bilimsel, demokratik, laik ve nitelikli eğitim taleplerini yineleyerek, hazırladığı karneleri Eğitim Bakanlığı’na bıraktı. Eğitim Bakanlığı’nın ve hükümetin, uzun yıllardır eğitim alanında ileriye dönük somut adımlar atmadığını belirten Baraka Kültür Merkezi, mevcut gerici ve muhafazakâr yapının altında kalındığını vurgulayarak, eğitimde eşitlik ve nitelik taleplerinin karşılanması için mücadeleye devam edeceklerini duyurdu.

Eğitim ve Spor Sorumlusu Onur Bütüner’in okuduğu basın açıklamasında, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılının son haftasına girilirken, öğrenciler, öğretmenler ve veliler adına zor ve çileli bir eğitim yılının geride bırakıldığı vurgulandı. Açıklamada, ilkokullar için yarın dağıtılacak karnelerle bu yılın tamamlanacağı belirtildi.

Bütüner, öğrencilerin tatil yapma hakkının doğal olduğunu ancak yetkililerin, büyüyen sorunları çözmek için çalışmalarını sürdürmesi gerektiğini belirtti. Eğitimde “parasız, bilimsel, demokratik ve laik” anlayışın anayasal bir hak olduğunu vurgulayan Bütüner, bu hakların el yordamıyla değiştirilemeyeceğini ifade etti.

LAİKLİK VE BİLİMSEL EĞİTİM VURGUSU
Bütüner, Kıbrıslı Türk halkının laik ve bilimsel değerlere sahip çıktığını, AKP’ye doğrudan biat eden hükümetin ve “ha kuran kursu ha tenis kursu” diyen muhalefetin bu durumu anlaması gerektiğini söyledi. Ayrıca, bir sonraki eğitim yılı başında yine aynı sorunlarla karşılaşılacağı ve Baraka Kültür Merkezi olarak gereken rahatsızlığı vermeye devam edeceklerini dile getirdi.

TALEPLER
Baraka Kültür Merkezi, yaz boyunca hükümetin çalışmasını gerektirecek talepler listesini açıkladı. İnanç özgürlüğü ve laik eğitimle ilgili olarak, hükümetin eğitim kitaplarında tek bir dinin ve mezhebin yer almaması gerektiği, müfredatın laik, bilimsel, sanatsal, sosyal ve sportif faaliyetlerle yeniden ele alınması gerektiği belirtildi. Eğitimde eşitlikle ilgili olarak, parasız, bilimsel, demokratik ve laik eğitimin anayasal bir hak olduğu ve eğitimde eşitsizlik yaratmanın suç olduğu vurgulandı. Devlet okullarının kayıt ücreti almasının ve temizlik malzemeleri gibi ihtiyaç listesi dağıtmasının kabul edilemez olduğu ifade edildi.

Ayrıca, okul ve öğretmen eksikliğinin giderilmesi gerektiği, öğretmen kadrolarının genişletilmesi ve yabancı çocuklar için Türkçe kursları açılması gerektiği belirtildi. Tam gün eğitim sisteminin savunulduğu, bu sistemin öğrencilerin eğitsel faaliyetlerine ve güvenliğine, çalışma yaşamına ve toplu taşımaya fayda sağlayacağı ifade edildi. Okulların fiziki koşullarının iyileştirilmesi gerektiği, sıvaları düşen, tavanları dökülen, sıhhi tesisat ve elektrik hatlarında sıkıntılar olan okulların bilimsel veriler ışığında ele alınması gerektiği, risk analizine bağlı kalınarak okulların güçlendirilmesi ve yeni okullar için bütçe açılması gerektiği vurgulandı.

HÜKÜMETİN EĞİTİM KARNESİ
Baraka Kültür Merkezi, hazırladığı karnede hükümetin eğitim alanındaki performansını değerlendirerek, şu notları verdi:

– Hal ve gidişat: 0

– Kamusal Bilimsel Nitelikli Eğitim: 0

– Öz Bakım Temizlik ve Tertip: 0

– Bilim Sanat Kültür ve Beden Eğitimi: 0

– Sorumluluk Alma: 0

– Başladığı İşi Bitirme: 0

Alan derslerinde ise hükümete şu notlar verildi:

– Özelleştirme ve Piyasalaştırma: 10

– Sermayeye Yardım ve Yataklık: 10

– Halk Düşmanlığı: 10

Exit mobile version