Bugün Kıbrıs

Avrupa Adalet Divanı, iltica yasalarını ihlal eden Macaristan’a 200 milyon euro ceza kesti

Avrupa Adalet Divanı, perşembe günü yaptığı açıklamada, Macaristan’ın iltica yasasında uzun süredir var olan kısıtlamalar nedeniyle 200 milyon euro tutarında toplu ödeme yapmasına hükmettiğini açıkladı.

Buna ek olarak, Macaristan’ın geciktiği her gün için 1 milyon euro ödemesi gerekecek. Bu para otomatik olarak Macaristan’ın Avrupa Birliği (AB) bütçesinden aldığı paydan düşülecek. Söz konusu payın bir kısmı ise benzer yasal sorunlar nedeniyle halihazırda dondurulmuş durumda.

Avrupa Adalet Divanı’ndan yapılan basın açıklamasında, “yükümlülüklerin yerine getirilmemesi, AB hukukunun benzeri görülmemiş ve son derece ciddi bir ihlalini teşkil ediyor” denildi.

Anlaşmazlık, mahkemenin ilk olarak Başbakan Viktor Orban yönetimindeki Macaristan’ın ülkede uluslararası koruma arayanların iltica prosedürlerine erişimini kısıtladığına hükmettiği Aralık 2020’ye kadar uzanıyor.

Macar yetkililer, başvuru sahiplerini hukuka aykırı bir şekilde transit bölgelerde alıkoymakla, reddedilen başvurularına itiraz ederken ulusal topraklarda kalma haklarını ihlal etmekle ve onları sınır dışı etmekle suçlanıyor.

Macaristan’ın Aralık 2020 kararını görmezden gelmesi üzerine Avrupa Komisyonu, Perşembe günkü kararla sonuçlanan yeni bir yasal işlem başlattı.

Yargıçlar, Macaristan’ın “samimi işbirliği ilkesini” göz ardı ettiği ve bloğun iltica mevzuatının uygulanmasından “kasten kaçtığı” sonucuna vardı.

Yargıçlar, “Bu davranış, AB hukukunun bütünlüğüne yönelik ciddi bir tehdit oluşturmakta olup, hem özel çıkarlar, özellikle de sığınmacıların çıkarları ve kamu yararı üzerinde olağanüstü ciddi bir etkiye sahiptir,” dedi.

Macaristan’ın yaptığı yanlış, Budapeşte tarafından sınır dışı edilen göçmenlerle ilgilenmek zorunda olan komşu üye devletler üzerinde daha fazla baskı oluşturduğundan, yasal ihlal “dayanışma ve sorumluluğun adil paylaşımı ilkesini ciddi şekilde baltalıyor.”

Orban iktidara geldiğinden bu yana göç konusunda sert bir tutum benimseyerek Brüksel ile arasındaki gerilimi arttırdı. Geçtiğimiz ay ülke, Yeni Göç ve İltica Paktı kapsamındaki her dosyaya karşı oy kullandı.

Exit mobile version