İtalya’da aşırı sağcı hükümetinin ev sahipliğinde düzenlenen G7 Liderler Zirvesi’ninde kürtaja güvenli erişim hakları konusunda anlaşmazlık yaşanıyor. Dünyanın en gelişmiş yedi ekonomisinin bir araya geldiği zirvede sonuç bildirgesi üzerinde devam müzakerelerde kürtaj haklarıyla ilgili madde liderler arasında fikir ayrılıkları yaşanmasına sebep oldu.
Euronews’in ulaştığı taslak metne göre Fransa ve Kanada delegasyonları, liderlerin “güvenli, yasal ve kürtaj sonrası bakıma etkin erişimin korunması ve sağlanmasının önemini teyit ettikleri” bir ekleme yapılması için bastırıyor.
Bunun amacı, geçen yıl yapılan zirvede kabul edilen, liderlerin “güvenli, yasal ve kürtaj sonrası bakıma erişim de dahil olmak üzere herkes için kapsamlı [cinsel sağlık ve üreme sağlığı haklarına] ulaşma konusundaki tam kararlılığı” garanti altına alan sonuçları pekiştirmek.
Fakat, Fransa ve Kanada tarafından önerilen güçlü ifadeler yerine, Almanya ve ABD gibi bazı G7 ülkeleri, 2023 yılında Hiroşima’da bir araya geldiklerinde imzaladıkları deklarasyonu korumayı tercih ediyor.
Zirveye ev sahipliği yapan İtalya’nın aşırı sağcı hükümeti tarafından önerilen taslak metinde kürtaj hakkına yapılan tüm atıfların çıkarıldığı, bunun yerine yaşam yanlısı bir maddenin yer aldığı görülüyor.
Taslak metinde “herkes için kapsamlı cinsel sağlık, üreme sağlığı ve haklarının daha fazla teşvik edilmesi ve özellikle hassas durumdakiler için anne, yeni doğan, çocuk ve ergen sağlığının ilerletilmesi” taahhüdüne yer veriliyor.
Metin üzerinde çalışan bir kaynak Euronews’e yaptığı açıklamada “kürtajla ilgili dilin zayıflatılmış olması çok üzücü” dedi.
“Kürtaj hakkı müzakere edilemez. G7’nin görevi bu tür değerleri destekleye liderlik etmektir, geri adım atmak değil.” dedi.
Kaynaklar, Giorgia Meloni hükümetinin önerdiği maddeye bağlı kaldığını ve üye ülkeler arasında tartışmanın devam ettiğini söyledi.
İtalyan hükümeti geçtiğimiz günlerde kürtaj karşıtı grupların kadınları hamileliklerini sonlandırmamaya ikna etmek için kürtaj yapılan yerlere erişimine izin veren bir yasayı onayladı.
Buna karşılık Fransız milletvekilleri geçtiğimiz Mart ayında ülkenin anayasasına kürtaj yaptırma “özgürlüğünü” garanti altına alan bir satır eklemek için oy kullandılar.
G7 ülkeleri, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Japonya, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya ve İngiltere’den oluşuyor. Daha önce G8 olarak bilinen gruptan Rusya 2014’te Kırım’ı ilhak etmesi sonrası çıkarılmıştı.
Papa Francis’in de zirveye katılması bekleniyor – ancak sadece yapay zekanın riskleri hakkında konuşmak için.