Bugün Kıbrıs

Avrupa Komisyonu’ndan Kıbrıs Türk toplumuna 2 milyon Euro’luk destek

Bugün Kıbrıs

Avrupa Komisyonu Kıbrıs Ofisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Kıbrıs genelindeki sivil toplum örgütlerini (STÖ) desteklemek amacıyla 2.250.000 Euro bütçeli bir teklif çağrısı başlatıldığı duyuruldu. Dokuzuncu Kıbrıslı sivil toplum iş başında hibe programının genel amacı, sivil toplumu güven, diyalog ve iş birliğini geliştirme konularında desteklemenin yanı sıra, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesine katkı sağlayacak projeler aracılığıyla Avrupa Birliği (AB) değer ve standartlarını teşvik etmek olarak açıklandı.

HİBE PROGRAMININ KAPSAMI
Açıklamada, Avrupa Komisyonu’nun 2007’den bu yana sivil topluma yönelik teklif çağrıları aracılığıyla toplamda 17,5 milyon Euro’nun üzerinde hibe tahsis ettiği ve 150’nin üzerinde STÖ’nün bu fonlardan yararlandığı belirtildi. Yeni teklif çağrısının, farklı öncelikler barındıran dört Lot’u ise şöyle açıklandı:

“1. Lot 1: Çevreyle İlgili Projeler
Kıbrıs Türk toplumundaki STÖ’lerin kapasitelerini Avrupa Yeşil Mutabakatı hedeflerine ulaşabilmek amacıyla artırmayı hedefliyor. Bu Lot için tahsis edilen bütçe 500 bin Euro olup, başvuru sahipleri 100 bin Euro ile 125 bin Euro arasında AB katkısı talep edebilecekler.

2. Lot 2: İki Toplumlu Güven Artırıcı Projeler
Ada genelinden STÖ’lerin yürüteceği güven artırıcı önlemler ve ortak projeler aracılığıyla Kıbrıs toplumları arasında diyalog ve iş birliğinin teşvik edilmesi amaçlanıyor. Bu Lot için de 500 bin Euro tahsis edilmiş olup, başvuru sahipleri 100 bin Euro ile 125 bin Euro arasında AB katkısı talep edebilecekler.

3. Lot 3: Sivil Toplumun Güçlendirilmesi
Kıbrıs Türk toplumundaki sivil toplumu, karar alma süreçlerine katılım sağlayarak, değişimleri etkileyerek ve sektörel iş birliğini teşvik ederek anlamlı sosyo-ekonomik değişimler gerçekleştirmeye teşvik ediyor. Bu Lot için 950 bin Euro bütçe ayrılmış olup, başvuru sahipleri 100.000 Euro ile 200 bin Euro arasında AB katkısı talep edebilecekler.

4. Lot 4: İlk Kez Başvuruda Bulunan STÖ’ler
AB fonlarının, daha önce AB hibelerinden yararlanmamış STÖ’lerin desteklenmesini sağlamak amacıyla çeşitlendirilmesini teşvik ediyor. Bu Lot için 300 bin Euro bütçe ayrılmış olup, başvuru sahipleri 40 bin Euro ile 100 bin Euro arasında AB katkısı talep edebilecekler.”

BAŞVURU ŞARTLARI VE SÜRECİ
Avrupa Komisyonu Kıbrıs Ofisi açıklamasında, “Bütün Lot’lardaki Avrupa Birliği katkısı, sunulacak proje teklifinde belirtilen toplam tutarın %60 ila %95’ini karşılayabilecektir. Başvuru sahibi ve/veya eş-başvuru sahipleri maliyetin kalan kısmını eş finansmanla karşılamalıdırlar” denildi. Lot 1, Lot 3 ve Lot 4 kapsamındaki projelerin, tek bir başvuru sahibi tarafından uygulanabileceği ve esas başvuru sahibinin Kıbrıs Türk toplumunda kayıtlı olması gerektiği belirtilirken, Lot 2 kapsamındaki projelerin ise biri Kıbrıs Türk toplumundan, diğeri Kıbrıs Rum toplumundan olmak üzere en az iki başvuru sahibi ile uygulanması gerektiği söylendi

Başvuruların başlangıçta sadece kavram belgelerini içermesi gerektiği ve son teslim tarihinin 22 Temmuz 2024 olduğu belirtilen açıklamada, teklif çağrısının dokümanları ve başvuru şablonları Avrupa Komisyonu’nun resmi internet sitesinde yer aldığı da anımsatıldı.

BİLGİLENDİRME VE EĞİTİM OTURUMLARI
Açıklamada, potansiyel başvuru sahiplerine yönelik bilgilendirme oturumları ve eğitimlerin Haziran 2024’te hem çevrimiçi hem de fiziki ortamda gerçekleştirileceği duyuruldu. Detaylı bilgiye www.abbilgi.eu ve diğer ilgili web sitelerinden ulaşılabileceği belirtildi. Yardım masası desteği ise info@civicspace.eu adresine yazarak Sivil Alan’dan talep edilebilir.

Avrupa Komisyonu Kıbrıs Ofisi, bu girişimin Kıbrıs Türk toplumuna yönelik Yardım Programı kapsamında Avrupa Birliği tarafından finanse edilip uygulanmakta olduğunu belirtti.

Exit mobile version