Çete şiddetinin ve yoğun protestoların sürdüğü Haiti’de Geçiş Konseyi, Garry Conille’i yeni başbakan olarak atadı.
Konsey üyesi Louis Gerald Gilles, Conille’in 9 üyeli konseyin oy kullanma hakkı bulunan 7 üyesinden 6’sının oyuyla göreve getirildiğini salı günü bildirdi. Geçici başbakanın, çetelerden kontrolü devralarak ülkedeki istikrarı ve seçim ortamını sağlaması bekleniyor.
58 yaşındaki Conille, X hesabında yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
“Başkanlık Konseyi’nin beni yeni Haiti Başbakanı olarak seçmesinden dolayı büyük onur duyuyorum. Çocuklarımızın daha iyi bir geleceğe sahip olması için birlikte çalışacağız.”
Konseyin başkanı Edgard Leblanc da aynı platformda mesaj verdi:
“Başbakan adaylarıyla yaptığımız görüşmelerden sonra Geçiş Konseyi’yle bir araya gelerek bu geçiş sürecinde hükümetin başına geçmek üzere Dr. Garry Conille’i konsensüsle seçtik.”
İş insanı Alix Didier Fils-Aime de başbakanlık yarışındaki rakibine en içten tebriklerini sunarken “Ben bu ülkeye inanmayı sürdüren bir vatanseverim. Yaşasın Haiti!” dedi.
2011-2012’de de yaklaşık 8 ay başbakanlık görevini üstlenen Conille, Ocak 2023’ten beri UNICEF’in Latin Amerika ve Karayipler Direktörlüğü görevindeydi.
Conille, 2010’da ülkeyi vuran ve yüz bini aşkın kişinin öldüğü depremin ardından BM’nin Haiti Özel Elçisi olan eski ABD Başkanı Bill Clinton’ın özel kalem müdürlüğünü yürütmüştü.
Haiti’de Başbakan Ariel Henry’nin nisanda çetelerin şiddet eylemleri nedeniyle görevi bırakmasının ardından geçici başbakan olarak Michel Patrick Boisvert atanmıştı.
Henry, mart başında 2 bin 500 kişilik uluslararası görev gücü getirmek için gittiği Kenya’dan ülkesine dönemiyor. Zira yönetimi fiilen ele geçiren çete koalisyonu, başbakanın ülkesine girmesine izin vermiyor.
Ülkede yeni devlet başkanının halk tarafından seçilebilmesi için en geç 7 Şubat 2026’ya kadar seçimlerin yapılması planlanıyor.
Haiti’nin 53 yaşındaki Devlet Başkanı Jovenel Moise’in 7 Temmuz 2021’de silahlı kişilerce evine düzenlenen saldırıda hayatını kaybetmesinin ardından ülkede devlet başkanlığı seçimleri “güvenlik krizi” nedeniyle düzenlenememişti.
Amerika kıtasının en yoksul ülkelerinden Haiti, çetelerin yol açtığı şiddet sarmalı ve iktidar boşluğu nedeniyle ekonomik çöküşün eşiğinde. Siyasi ve ekonomik krizlerle birlikte güvenlik de büyük bir sorun oldu.
BM verilerine göre çoğu başkent Port-au-Prince’ten olmak üzere yaklaşık 360 bin kişi evini terk etmek zorunda kaldı.
12 milyona yakın kişinin yaşadığı ülkenin neredeyse yarısı akut gıda güvensizliğiyle karşı karşıya.
CNN, Reuters, AA