BÖLGESEL DİNAMİKLERDE YENİ SAYFA

Türkiye, Amerikan devi ExxonMobil ile milyarlarca dolarlık enerji anlaşması imzaladı: Artan enerji ihracat kapasitesi Türkiye'yi bölgesel enerji projelerinde daha etkin bir oyuncu yapabilir, bu da Kıbrıs etrafındaki enerji kaynaklarının işletilmesi ve gelir paylaşımı konusunda yeni müzakereleri tetikleyebilir.

Bugün Kıbrıs

TÜRKİYE’NİN ENERJİ STRATEJİSİ
Türkiye’nin doğalgaz alımında Rusya ile uzun vadeli sözleşmelerin 2025’te biteceği, İran ile ise gelecek sene sonlanacağı biliniyor. Kısa süre önce yasasında değişiklik yapan Türkiye sıvılaştırılmış doğalgaz olan LNG alımının önünü açtı. Bu hamlenin ardından Kıbrıs’ta da aramalar yapan dev Amerikan fosil yakıt şirketi ExxonMobile ile anlaşma imzaladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın duyurduğu anlaşma ile 10 yıl süreyle her yıl yaklaşık 2,5 milyon tona kadar LNG tedarik edilecek.

F16’LAR HAKKINDA GELİŞME
Öte yandan taslak mektupların tamamlanmasıyla Türkiye ve ABD, 23 milyar dolarlık F-16 anlaşmasını imzalamaya bir adım daha yaklaştı. Amerikan medyasına konuşan bir Türk yetkili, Türkiye’nin 23 milyar dolarlık satışa ilişkin teklif mektubu taslağında üzerine düşeni tamamladığını söyledi. ABD onay verirse sözleşme planlandığı gibi Haziran veya Temmuz aylarında imzalanacak.

An Iraqi air force F-16 fighter aircraft is displayed during an air show at the Balad Air Base north of Baghdad on April 24, 2024, to mark the 93rd anniversary since the founding of the Iraqi air force in 1931. (Photo by AHMAD AL-RUBAYE / AFP)

ERDOĞAN’IN ABD ZİYARETİ
Türkiye meseleleri konusunda tanınmış uzman Amerikalı Profesör Michael Gunter ise ertelenen Biden-Erdoğan görüşmesinin iptaline sebep olarak Erdoğan’ın Hamas ile olan yakınlaşmasını gösterdi. Gunter yine de “ABD açısından, kısmen Rum, Ermeni ve Kürt gibi Türk karşıtı lobiler nedeniyle Türkiye’ye yönelik ani saldırılar sonunda azalıyor ve Türkiye’nin paha biçilmez bir askeri müttefik olarak uzun vadeli önemine ilişkin daha düşünceli değerlendirmeler yeniden gün yüzüne çıkıyor” diye yazdı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi