Bugün Kıbrıs

Erdoğan Bağdat’ta: Gündemde su, petrol ve güvenlik konuları var

Ankara’nın en önemli ticari ortaklarından olan Irak, bu yılın ilk çeyreğinde Türkiye’den en çok ürün ithal eden beşinci ülke konumunda.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Irak’ı en son Başbakan olarak 2011 yılında ziyaret etmiş ve Iraklı yetkilileri, PKK’ya karşı mücadelede işbirliği yapmaya çağırmıştı. Bugünkü ziyarette bu konu yine gündemde olacak.

Başbakan Muhammed Çiya El Sudani ve Cumhurbaşkanı Abdüllatif Raşid ile görüşecek olan Erdoğan’ın, Bağdat’ın yanı sıra Kuzey Irak’taki Kurdistan bölgesel yönetimin başkenti Erbil’e de gitmesi bekleniyor.

Ziyaret, Gazze’de devam eden savaş ve İran ile İsrail arasında karşılıklı saldırıların yaşandığı bir dönemde gerçekleşiyor.

Başbakan Sudani, kısa bir süre önce “Irak ve Türkiye’nin ortak bir tarihi, ortak noktaları, çıkarları ve fırsatları olduğu kadar sorunları da var; su ve güvenlik gündemin en üst sıralarında yer alacak” demişti.

Sudani’nin dış ilişkiler danışmanı Farhad Alaaldin AFP’ye yaptığı açıklamada, “Ana görüşmeler yatırım, ticaret olacak. İki ülke arasındaki işbirliği görüşmelerinde güvenlik boyutunun yanı sıra su kaynaklarının yönetimine de odaklanacak” dedi.

Iraklı yetkililer ayrıca “güvenlik ve ekonomi” kapsayan stratejik bir çerçeve anlaşması imzalamanın da beklendiğini söyledi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, pazar günü yaptığı açıklamada, “enerji, tarım, su, sağlık, eğitim ve özellikle güvenlik alanlarında” yirmiye yakın anlaşmanın imzalanacağını duyurdu.

IRAK ILE TÜRKİYE ARASINDA SU VE PETROL SORUNU
Bağdat, Türkiye’nin inşa ettiği barajların Dicle ve Fırat nehirlerinin akışını büyük ölçüde azalttığını belirterek Ankara’yı eleştiriyor.

İki ülke arasındaki bir diğer hassas konu da daha önce Bağdat’ın onayı olmadan Kuzey Irak tarafından Türkiye’nin Ceyhan limanı üzerinden gerçekleştirilen petrol ihracatı.

Petrol ihracatı, konunun uluslararası mahkemelere ulaşmış olması ve hala aşılamayan teknik sorunlar nedeniyle bir yılı aşkın bir süredir durmuş durumda.

Kuzey Irak’ta faaliyet gösteren uluslararası petrol şirketi APIKUR’a göre bu kesinti Irak için şu ana kadar 14.8 milyar dolardan fazla gelir kaybına neden oldu.

Irak’ın Ankara Büyükelçisi Majed al-Lajmawi, Irak dışişleri bakanlığı sitesinde yaptığı yazılı açıklamada su ile Türkiye üzerinden Irak petrol ihracatının yeniden başlatılması sürecinde ilerleme olacağı konusunda ümitli.

BBC Türkçe, AFP

Exit mobile version