Bugün Kıbrıs

Charles Michel: “Umarım bu saldırı İran-İsrail geriliminin sonu olur”

Euronews’e özel konuşan Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, İsrail’in İran’a yönelik ‘misilleme’ saldırısı sonrası Euronews’e konuştu ve saldırıyla ilgili olarak “Önemli olan tepkinin yoğunluğudur” dedi.

“Önümüzdeki günlerde daha istikrarlı bir duruma geri dönmenin ve daha fazla risk ve gerilimden kaçınmanın gerçekten mümkün olup olmadığını gözlemlemek çok önemli” diyen Michel “Çok temkinli ve dikkatli olmak istiyorum, ancak içtenlikle umuyorum ki olanlar (…) bu hikayenin sonu olur” ifadesini kullandı.

İran-İsrail geriliminin dikkatleri, Gazze’de devam eden insani trajediden uzaklaştırmaması çağrısında bulunan Michel, AB liderlerinin ateşkes ve engelsiz insani erişimin yanı sıra 7 Ekim’den bu yana Hamas tarafından tutulan İsrailli rehinelerin derhal iade edilmesi yönündeki ortak çağrısını da yineledi.

İRAN’A YAPTIRIMLAR
AB Konseyi Başkanı ayrıca bloğun, İran’ın İsrail’e karşı 300’den fazla insansız hava aracı ve füze ile yaptığı saldırya benzer yeni saldırılar düzenleme kabiliyetini engellemek üzere yaptırımlar uygulamak için hızla harekete geçeceği bilgisini verdi.

Brüksel, Ukrayna’daki savaş çabalarını desteklemek için Tahran’ın Rusya’ya sattığı insansız hava araçları teknolojisine karşı mevcut yaptırım rejimini, füze üretimini ve İran’ın bölgedeki müttefiklerini de kapsayacak şekilde genişletmek istiyor.

AB, ayrıca Devrim Muhafızları Ordusu’nun (DMO) ‘terör örgütü’ olarak kara listeye alınması gibi yasal açıdan daha sıkıntılı bir sürece de girebilir.

Ancak AB, ABD ve İngiltere’nin koordineli şekilde İran’a daha fazla yaptırım uygulanmasıyla birlikte, diğer Batılı müttefiklerine göre daha yavaş hareket ediyor.

“Yaptırımların hemen bir etkisi olmayacak” diyen Michel, “Ancak İran’a bu davranışı kabul etmediğimize dair bir mesaj göndermek istiyoruz.” dedi.

Michel “Bu davranış bölgedeki istikrar için bir tehdit… Ama aynı zamanda bizim için de bir tehdit. İran’ın Husiler gibi vekillerini kullanarak deniz güvenliğini nasıl tehlikeye attığını görebiliyoruz. Ve tedarik zincirleri dahil uluslararası düzeyde bir etkisi var.” diye konuştu.

“İSRAİL’DE SİYASİ BİR TARTIŞMA VAR”
Cuma günü bir nükleer merkez ve önemli bir hava üssünü hedef alan saldırılar ABD’li yetkililere göre İsrail tarafından gerçekleştirildi.

Bununla birlikte saldırının niteliği ve ölçeği konusunda çelişkili haberler geliyor.

Tahran, saldırıda İran topraklarından fırlatılan insansız hava araçlarının kullanıldığını iddia ederken, ABD füzelerin kullanıldığını açıkladı.

İranlı bir yetkili, daha fazla misilleme için “acil” bir planları olmadığını belirtti.

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, bu duruma sosyal medyada tepki gösterdi ve tek kelimelik bir mesaj yazarak “zayıf” değerlendirmesinde bulundu.

Söz konusu tepki, Netanyahu’nun savaş kabinesi içinde İsrail’in Tahran’ın cumartesi günkü saldırısına vereceği yanıtın ölçeği ve yoğunluğu konusunda derin görüş ayrılıkları olduğunu gösteriyor.

Michel, Ben-Gvir’in yorumuyla ilgili, “Sanırım İsrail’de hükümet içinde siyasi bir tartışma var. Bu bir koalisyon ve tartışma yapıyorlar ve karar alıyorlar. Ancak bizim de İsrail’in dostu olduğumuz için onlara tavsiyelerde bulunmak ve ne düşündüğümüzü söylemek gibi bir sorumluluğumuz var” sözleriyle görüşünü dile getirdi.

Exit mobile version