ABD, Gazze’de “derhal ateşkes” için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sunulan karar tasarısını üçüncü kez veto etti. ABD, bu yönde bir çağrının rehineler için yapılan müzakereleri olumsuz etkileyeceğini iddia etti.
ABD, 15 üyeli BMGK’da Cezayir’in sunduğu tasarıya karşı oy kullanan tek ülke oldu. Britanya ise çekimset kaldı. Aralarında Washington’ın yakın müttefikleri de bulunan 13 ülke, “Filistin’deki insani krizin Cezayir’in metni ile ilgili çekincelerinden daha ağır bastığını” söyleyerek tasarıya destek verdi.
Cezayir’in tasarısı, ayrıca Uluslararası Adalet Divanı’nın önerdiği önlemlerin uygulanması çağrısında bulunuyordu.
Washington, yaklaşık 30 bin Filistinlinin öldürüldüğü ve 2 milyon kişinin açlıktan ölme riskiyle karşı karşıya olduğu dönemde veto kararını değiştirmediği için eleştiriliyor.
Oylamadan önce Cezayir’in BM Daimi Temsilcisi Amar Bendjama, “Bu tasarıya verilen her destek oyu, Filistinlilerin yaşama hakkına destektir. Öte yandan, karşı oy kullanmak onlara uygulanan korkunç şiddet ve toplu cezalandırmayı onayladığınızı gösterir” dedi.
Çin’in temsilcisi Zhang Jun, “Ateşkesten pasif olarak kaçınmak, katliama yeşil ışık yakmaktan farklı değil” dedi.
ABD, vetosunun ardından “uygulanabilir olduğu en yakın zamanda” geçici ateşkes uygulanması için çağrıda bulunan bir tasarısı sundu. ABD tasarısının oylanmasının birkaç gün alacağı düşünülüyor.
Britanya’nın önde gelen yayınlarından The Guardian, ABD’nin bu tasarıyı Ukrayna’nın Rusya tarafından topyekun işgal girişiminin 2. yıl dönümü için kınama hazırladığı bir dönemde gelmesinin “utanç verici” olduğunu ifade etti.
Oylama, İsrail’in Gazze’nin güneyindeki Refah kentine kara saldırısına hazırlandığı bir dönemde yapıldı. 1.5 milyondan fazla sivilin sığındığı şehre bir saldırının ciddi bir insani trajediye sebep olabileceği konuşuluyor.
T24