BM Raportörü’ne göre Gazze’de ölümler sadece bombalar sonucu değil tıbbı malzeme ve gıda eksikliğinden de kaynaklanıyor.
İngiltere’de yayımlanan Guardian gazetesine konuşan Albanese, ICJ’nin 26 Ocak’taki kararında İsrail’den soykırım teşkil edebilecek tüm faaliyetleri durdurmasını istediğini belirterek, bu çağrıya rağmen şiddetin ve sivil altyapının yıkılmasının devam ettiğini ve saldırıların Gazze’deki zorlu yaşam koşullarını ağırlaştırdığını söyledi.
BM RAPORTÖRÜ: ÖLÜMLER SADECE BOMBALAMALAR SONUCU MEYDANA GELMİYOR
BM raportörü, “Ölümler yalnızca bombalamalar ve keskin nişancı saldırılarının sonucu değil. Bunlar aynı zamanda tıbbi malzeme ve tedavi kıtlığı nedeniyle ve en üzücü olanı, gıda ve içme suyuna yetersiz erişim, kirli veya kirli su tüketimini zorunlu kılma nedeniyle de meydana geliyor.” dedi.
Guardian gazetesine konuşan üst düzey Batılı yetkililer de, İsrailli yetkililerle saatlerce süren müzakerelere rağmen 26 Ocak kararından bu yana somut ilerleme sağlanmadığı görüşünde.
İsmini açıklanmasını istemeyen bir yetkili, “Durumun vahim olduğunu ve daha da kötüye gittiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.” diyerek görüşlerini dil getirdi.
ICP’NİN İSRAİL ALEYHİNE 26 OCAK’TA ALDIĞI İHTİYATI TEDBİR KARARI
ICJ, 26 Ocak’ta, İsrail hakkında 15’e 2 oyla ihtiyati tedbir kararı vermişti. İsrail’in mahkemeye ihtiyati tedbirler ile ilgili 23 Şubat’a kadar yanıt vermesi istenmişti.
İsrail’in tüm önlemleri alarak soykırım işlenmesini teşvik etmesini engellemesi gerektiğinin altı çizilen ihtiyati tedbir kararında, Gazze’deki tüm ihtiyaçların bölgeye ulaştırılması gerektiğinin kararlaştırıldığına hükmedilmişti.
ICJ’de İsrail’i soykırımla suçlayan dava Güney Afrika tarafından açıldı. Nikaragua, İsrail’in sözleşmeyi ihlal ettiği gerekçesiyle davaya taraf olarak katılmak istedi.
BM Güvenlik Konseyi üyesi Cezayir ise ICJ’nin ihtiyati tedbir kararını onaylayan ve insani ateşkesin sağlanması gerektiği savunan bir tasarıyı BMGK’ya sundu.
Euronews