Şili’de önceki gün çıkan orman yangınları büyüyerek devam ediyor.
Yangınlar nedeniyle şu ana kadar hayatını kaybedenlerin sayısının 112’ye yükseldiği kaydedildi. Yetkililer, yangınların görüldüğü bölgelere yakın kentlerde geniş çaplı sokağa çıkma yasağı ilan etti.
Yangınların en çok etkilediği bölgelerden biri Viña del Mar kenti oldu. Kentte 1931 yılında kurulan bir botanik bahçe yangınlar nedeniyle kül olurken, en az 1600 kişi evsiz kaldı.
Kentin doğu kısımlarında alev ve dumanlar nedeniyle evde mahsur kalan insanların olduğu bildirildi. Yetkililer, 300 bin nüfuslu sahil kenti ve çevresinde 200 kişinin kayıp olduğunu açıkladı.
Şili’nin adli tıp servisi son yaptığı açıklamada, ölü sayısını 112 olarak aktardı.
Viña del Mar kentinin bulunduğu Valparaíso bölgesinin valisi Rodrigo Mundaca, dün yaptığı açıklamada, yangınların bilinçli bir şekilde çıkarıldığını düşündüğünü ifade etti. Mundaca, “Bu yangınlar dört farklı yerde aynı anda çıktı. Yetkililer olarak, sorumluları bulmak için titizlikle çalışmalıyız” dedi.
Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric, önceki gün yaptığı açıklamada benzer düşüncelerini dile getirmişti.
Ulaşımın zor olduğu dağlık ve ormanlık bölgede başlayan Viña del Mar çevresindeki yangınlar, Şilili yetkililerinin müdahale çabalarına karşın kentin yoğun nüfuslu kenar mahallelerine doğru yayıldı.
YETKİLİLER MÜDAHALEDE GÜÇLÜK ÇEKİYOR
Boric, cumartesi günü yaptığı açıklamada, yüksek sıcaklık dereceleri, düşük nem oranı ve yüksek rüzgar hızı nedeniyle yangınların kontrol altına alınmasında güçlük çekildiğini belirtmişti. Yangın nedeniyle orman ve kent bölgelerinde 8 bin hektarlık alan kül oldu.
Yetkililer, yangın etkilenen bölgelerdeki evler için en hızlı şekilde tahliye çağrısı yaptı. Yangının henüz uzak olduğu evler içinse itfaiye ve ambulansların rahat ulaşımı için evde kalma çağrısı yapıldı.
Viña del Mar ve komşu kentleri Quilpué ve Villa Alemana’daysa yağma olaylarının önlenmesi adına sokağa çıkma yasakları ilan edildi.
Şili’nin orta bölgelerinde geçtiğimiz hafta rekor sıcaklıklar görülmüştü. Pasifik Okyanusu’nun doğusundaki “El Niño” hava dalgası nedeniyle, Güney Amerika’nın batısında son iki aydır kuraklık ve yüksek sıcaklıklar görülüyordu.