Bugün Kıbrıs

Eurovision 2024: İskandinav sanatçılar İsrail’in yarışmadan men edilmesini istiyor

İsrail’in bu yılki Eurovision Şarkı Yarışması’na katılacağının kesinleşmesinden bu yana yapılan boykot çağrıları ile birlikte, Gazze’de savaş suçu işlemekle itham edilen İsrail’in yarışma dışı bırakılmasını talep eden imza kampanyalarının sayısı giderek artıyor.

Finlandiya ve İzlandalı sanatçıların yanı sıra Norveç’teki protestocular da İsrail’in Eurovision’dan men edilmesi çağrısında bulunuyor. Protestocular, İsrail’in mayıs ayında İsveç’in Malmö kentinde düzenlenecek olan 2024 yarışmasına katılmasına karşı çıkan Filistin yanlısı sanatçı ve aktivistlere destek veriyor.

Eurovision 2024’e aralarında İsrail’in de bulunduğu 36 ülkenin katılacağının resmileştiği 5 Aralık 2023 tarihinden bu yana, yarışmanın boykot edilmesi çağrısında bulunanların sayısı giderek artıyor.

Yarışmanın organizasyonunu yürüten Avrupa Yayıncılar Birliği (EBU), Eurovision’un “apolitik” bir etkinlik olduğunu ve İsrail’in katılmak için tüm koşulları yerine getirdiğini yineledi.

Birlikten yapılan açıklamada “Eurovision Şarkı Yarışması tüm Avrupa ve Orta Doğu’dan kamu yayıncılarının katıldığı bir yarışmadır. Yayıncılar için bir yarışmadır – hükümetler için değil – ve İsrail kamu yayıncısı 50 yıldır yarışmaya katılmaktadır,” ifadeleri yer aldı.

Bu durum bin 400’den fazla Finlandiyalı sanatçının İzlandalı müzisyenlere katılarak İsrail’in Gazze’de işlediği iddia edilen savaş suçları nedeniyle yasaklanmasını talep etmesini engellemedi.

Finlandiya’da yaşayan sanatçılar, müzisyenler ve müzik endüstrisi profesyonelleri tarafından imzalanan dilekçede, “Savaş suçu işleyen ve askeri işgali sürdüren bir ülkeye, müzik adına imajını parlatması için halka açık bir sahne verilmesi bizim değerlerimize uygun değil,” ifadeleri yer alıyor.

Aralarında 2011 yılında Finlandiya’yı Eurovision’da temsil eden Axel Ehnström’ün de bulunduğu sanatçılar, İsrail’in yarışmadan çıkarılmaması halinde Finlandiya devlet televizyonu Yle’nin yarışmayı boykot etmesi ve Finlandiya’dan bir katılım göndermeyi reddetmesi gerektiğini belirttiler.

Dilekçenin yazarlarından Lukas Korpelainen, Hufvudstadsbladet gazetesine verdiği demeçte İsrail’in Eurovision’a katılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Korpelainen, “İsrail insan haklarını ihlal ediyor. Bu ülkenin imajını parlatmak için (Eurovision’un) bir parçası olmasının doğru olmadığını düşünüyoruz,” dedi.

Dilekçenin yazarları ayrıca Yle’yi çifte standart uygulamakla suçladılar zira yayıncı kuruluş 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Rusya’nın Eurovision’a katılımının yasaklanmasını talep eden ilk yayın kuruluşlarından biriydi.

Yerel basında çıkan haberlere göre, Aksjonsgruppa for Palestine (Filistin için Eylem Grubu) üyesi Norveçli göstericiler geçtiğimiz hafta sonu Oslo’daki NRK televizyon kanalının genel merkezi önünde toplandı.

Eylemciler yaptıkları basın açıklamasında “Norveç ve NRK’nın İsrail’in dışlanması için çalışmasını istiyoruz” dedi.

NRK daha önce yaptığı bir açıklamada “kültürel boykot çağrısı yapamayacaklarını” söylemişti.

Daha önce İzlanda Besteciler ve Söz Yazarları Derneği ulusal yayın kuruluşu RUV’a yaptığı açıklamada, İsrail’in yarışmaya katılımının devam etmesi halinde üyelerinin Eurovision 2024 için yapılacak yerel seçmelere katılmayacağını söylemişti.

İzlanda’nın dilekçesi de çifte standart korkularını yineledi ve EBU’nun 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Rusya’yı dışladığına dikkat çekti.

Yasak çağrılarına yanıt veren İsrail’in İsveç Büyükelçisi Ziv Nevo Kulman “7 Ekim’de İsrail, açıkça yok edilmesi çağrısında bulunan vahşi bir terör örgütü tarafından acımasızca saldırıya uğradı. İsrail’in boykot edilmesini teşvik etmek Hamas’ın eylemlerini desteklemektir, terörizme ödül vermektir ve yarışmanın değerleriyle bağdaşmamaktadır,” ifadelerini kullandı.

İsrail 1973’ten bu yana yarışmaya katılıyor ve 1978, 1979, 1998 ve en son 2018’de Netta Barzilai ‘Toy’ adlı şarkısıyla birinci oldu.

Euronews

Exit mobile version