Bugün Kıbrıs

İsrail, Güney Afrika’nın Lahey’de açtığı ‘soykırım’ davasında savunmasını tamamladı: “Gazze’de sivilleri korumak için operasyon yapıyoruz”

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin, “Gazze’deki Filistin halkına soykırım yaptığı” gerekçesiyle hakkında dava açtığı İsrail, Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’nda sözlü savunma yaptı.

İsrail’i temsil eden avukatlar, soykırım iddialarını reddetti. İsrail’in, “Gazze’de sivil halkı korumak için” operasyon yaptığını öne süren temsilciler, Hamas’la yakın ilişkileri nedeniyle davacı Güney Afrika’yı suçladı.

Uluslararası mahkeme, kısa süre içinde, Güney Afrika’nın, “İsrail’in Gazze’deki tüm askeri operasyonlarına son vermesi için ihtiyati tedbir uygulanması” talebi ile soykırım suçlamasının esastan görüşülüp görüşülmeyeceğini karar bağlayacak.

Lahey’deki Barış Sarayı’ndaki duruşmanın ikinci günü, İsrail Dışişleri Bakanlığı Hukuk Danışmanı Tal Becker’in konuşmasıyla başladı.

İsrailli yetkili, ülkesinin Gazze’de, “insanları yok etmediğini, aksine, onları koruduğunu” öne sürdü.

Becker, ülkesinin sivil halkı korumak için Gaze’de operasyon düzenlediğini savunarak, “İsrail, Filistin halkına karşı değil, Hamas’a karşı bir savunma mücadelesi içindedir” dedi.

Hamas’ın 7 Ekim’de gerçekleştirdiği saldırıların görmezden gelindiğini söyleyen Becker, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin soykırım suçlamasını “iftira” olarak değerlendirdi.

Güney Afrika’yı, birçok ülke tarafından terör örgütü olarak kabul edilen Hamas’a sahip çıkmakla suçlayan Becker, Gazze’de sivil altyapıyı kullanan Hamas’ın sivil halkı koruyamadığını savundu.

Becker, Güney Afrika’ın, Uluslararası Adalet Divanı’ndan, İsrail’in Gazze’deki askeri faaliyetlerini tamamen durdurması acilen ihtiyati tedbir kararı talebinde bulunmasına da tepki gösterdi.

Ülkesinin kendisini savunma hakkına sahip olduğunu vurgulayan Becker, Uluslararası Adalet Divanı’nın, İsrail yerine, Hamas’la yakın ilişkide bulunan Güney Afrika’ya karşı geçici tedbirler uygulaması gerektiğini savundu.

İsrail’i temsil eden avukatlar, savunma sırasında, duruşma salondaki ekrana Hamas’ın 7 Ekim’de gerçekleştirdiği saldırılara ilişkin görüntüleri yansıttı.

İsrail adına savunma yapan isimlerden biri de daha önce eski Yugoslavya için kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde görev yapan uluslararası hukuk uzmanı Christopher Staker oldu.

İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonlarını “kendini savunma hakkı” olarak tanımlayan Staker, “İsrail uluslararası insancıl hukuka uymaya kararlıdır” diye konuştu.

Güney Afrika’nın, İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonlarını derhal askıya alması yönündeki talebine tepki gösteren Staker, “Geçici tedbirler bir devletin makul bir ‘kendini savunma hakkını’ kullanmaktan kaçınmasını gerektirebilir mi?” dedi.

“İSRAİL ALEYHİNE KARAR GAZZE’DEKİ ESİRLERİ KURTARMA ÇABALARINA SON VERİR”
Hamas’ın İsrail’e yönelik sürekli saldırı gerçekleştirme niyetinde olduğunu öne süren Staker, Uluslararası Adalet Divanı’nın vereceği ihtiyati tedbir kararının, “İsrail’i kendisine yönelik güvenlik tehdidiyle mücadele etme yeteneğinden mahrum bırakacağını ve Gazze’deki esirleri kurtarma çabalarına son vereceğini” öne sürdü.

Uluslarası hukukçu, “Askeri operasyonların askıya alınması, Hamas’a yeteneklerini geliştirmesi için daha fazla zaman tanıyacak ve onun daha da büyük bir tehdit oluşturmasına olanak tanıyacak” görüşünü dile getirdi.

İsrail adına söz alan temsilciler, Gazze’deki olayların, “Hamas’ın kışkırttığı ve uluslararası insancıl hukuka uygun bir savaş çerçevesinde” yaşandığını ve İsrail’in Birleşmiş Milletler Soykırım Sözleşmesi’ni ihlal etmediğini savundu.

Konuşmacılar İsrail’in, “Hamas saldırılarına karşı meşru savunma hakkını kullandığının” altını çizerek, şunları söyledi:
“Sivillerin her savaşta olduğu gibi bu savaşta da acı çekmesi üzücü ve kalp kırıcı. Ancak acı gerçek şu ki mevcut savaş çoğunlukla sivillere zarar veriyor çünkü Hamas hem İsrailliler hem de Filistinliler arasında mümkün olduğu kadar çok sivilin zarar görmesini istiyor, İsrail ise bunu engellemeye çalışıyor.”

İsrail’i temsilen yapılan sözlü savunmaksın ardından, Uluslararası Adalet Divanı’ndaki kamuya açıl duruşma yerel saatle 13.00’te sona erdi.

Mahkeme heyeti, kısa bir süre içerisinde, İsrail’in askeri operasyonlarının derhal sona erdirilmesine ilişkin talep ile bu ülke hakkındaki soykırım suçlamalarının esastan görüşülüp görüşülmeyeceğine karar verecek.

Eğer mahkeme, Güney Afrika tarafından sunulan kanıtları yeterli görür ve soykırım davası açılmasını kabul ederse, uzun ve karmaşık bir yargı süreci başlayacak.

BBC Türkçe

Exit mobile version