Bugün Kıbrıs

Asgari Ücret Komisyonu toplantısı başladı: “Cebimizdeki para artıyor ama fakirleşmeye devam ediyoruz”

Bugün Kıbrıs

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu toplantıdan önce yaptığı açıklamada, belirlenecek asgari ücretin 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacağını vurguladı. Bu görüşmeden önce taraflarla dostane görüşmeler yaptığını söyleyen Bakan Gardiyanoğlu, beklentisinin bugün asgari ücretin belirlenmesi olduğunu, ancak bugün sonuç alınamasa bile en geç Salı günü asgari ücretin netleşeceğini dile getirdi. Gardiyanoğlu, işverenlere yapılan prim destek ödemeleri ile ilgili çalışmaların da devam ettiğini vurgulayarak, masadan oy birliği ile kalkma niyetinde olduklarını söyledi.

Tarafların niyetinin temel noktasının uzlaşı ve insanların refah seviyesinin artması olduğuna işret eden Bakan Gardiyanoğlu, açıklamasında, toplumsal uzlaşı çağrısı yaparak tartışma değil uzlaşı için masaya oturulduğunu vurguladı.
Sadıkoğlu, Maliye Bakanlığı ile yürütülen çalışmalarda, yatırımların gerçek maaşlar üzerinden yapılmasını sağlayacak yeni önlemler alınacağını da sözlerine ekledi.

ALP: “ASGARİ ÜCRETİ HERKESİN TATMİN OLACAĞI BİR RAKAMDA TUTABİLMEK İÇİN GAYRET İÇİNDEYİZ”
Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası sözcüsü Alp Cengiz Alp ise yaptığı konuşmada, görev ve sorumluluklarının bilinciyle hareket ettiklerini belirterek asgari ücreti herkesin tatmin olacağı bir rakamda tutabilmek için gereken gayretin gösterileceğini kaydetti. Masada tarafların eşitler olarak oturduğunu söyleyen Alp, iş verenlerin yetişmiş kalifiye elemanlarını devlete kaptırdığını bunun da işletmeleri olumsuz yönde etkilediğini vurguladı.

Alp konuşması sırasında, İşveren Sendikasının üç talebini de dile getirdi. Karma istişare komitesinin tekrar hayata geçirilmesi gerekliliğine dikkat çeken Alp, “İşçi iş veren buluşması altı ayda bir Asgari Ücret Tespit Komisyonu masasında değil her daim olmalıdır” dedi. Mevcut işveren prim desteğinin de iyileştirmesi gerektiğini söyleyen Alp, dar ve orta gelirlilerin vergisel anlamda rahatlatılmasını da talepleri arasında sıraladı.

SERDAROĞLU: “ASGARİ ÜCRET BAŞLANGIÇ MAAŞI DEĞİL GEÇİM ÜCRETİ OLARAK UYGULANIYOR”
Hür İşçi Sendikaları Federasyonu Başkanı Ahmet Serdaroğlu da toplantı başlamadan basına açıklamada bulundu. Serdaroğlu özel sektörde sendikalaşma olmaması sebebiyle, asgari ücretin başlangıç maaşı değil geçim ücreti olarak uygulandığını dile getirdi. Bu uygulamanın yıllar içinde hükümetin yanlış politikalarından dolayı gerçekleştiğine işaret eden Serdaroğlu, yanlış uygulamadan dolayı işveren ve işçinin karşı karşıya geldiğini söyledi.

“İşçinin işverene, işverenin de işçiye ihtiyacı vardır” diyen Serdaroğlu sözlerine şöyle devam etti:

“Bunu anladığımız zaman kavga çıkmaz. Devletin kendi işçilerini çalmamaları için devlete olan özentiyi kaldırmamız lazım. Bu da ancak özel sektör güçlendirerek olur. Özel sektöre sendikalaşma zorunlu hale gelmelidir. Toplu iş sözleşmesi uygulanması lazım. Dışardan iş gücü gelmesine karşı değiliz, ırkçı da değiliz. Ama kayıt altına alınması şartıyla.

Bu asgari ücret masası umarım geçim maaşını değil, başlangıç maaşını belirlemek üzere oturur buraya. Şu anda yüzde 50’nin üzerinde artışı konuşacağız, ama sevinmiyoruz. Bu artış değildir, altı ay önceki halimize geri dönebilelim diye yapılacak olan artıştır.
Ben iddia ediyorum yıl sonuna kadar asgari ücret 100 bin TL olacak ama o da bize yetmeyecek. Döviz bu şekilde devam ettiği sürece bu böyle olacak. Ev dahi kiralayamıyoruz. Cebimizdeki para artıyor ama fakirleşmeye devam ediyoruz.”

Exit mobile version