Bugün Kıbrıs

İtalya’da yüzlerce faşist Nazi selamı vermişti: Suç duyurusunda bulunuldu

İtalyan Sosyal Hareketi’ne (MSI) mensup üç kişinin 7 Ocak 1978’de öldürülmesi bahanesiyle Roma’daki Acca Larentia Caddesi’nde faşist gruplar “anma” düzenledi. Burada yüzlerce kişinin “Nazi selamı” vermesi tepki çekmişti.

İtalya İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi, parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisinde konuya ilişkin bilgi verdi.

Piantedosi, söz konusu anmaya katılanların, “yaptıkları faşist selamıyla törenin amacına ihanet ettiklerini” ifade ederek, “Etkinliğe katılanlar arasında yer alan CasaPound üyesi 5 kişi hakkında ‘faşizmi övme ve savunma’ iddiasıyla suç duyurusunda bulunuldu” dedi.

Piantedosi, tartışmaların odağındaki anma etkinliğine katılan diğer kişilerin kimliklerinin belirlenmesi için çalışıldığını söyledi.

MELONİ’NİN SESSİZLİĞİ TEPKİ ÇEKİYOR
“Bence Mussolini iyi bir siyasetçiydi” diyen ve daha önce MSI’nın gençlik örgütünün başında bulunan aşırı sağcı Başbakan Giorgia Meloni Pazar günkü olayın ardından sessizliğini koruyor. Eylül 2022’deki genel seçimleri kazanarak aynı yıl Ekim ayında iktidara gelen Meloni’nin sessiz kalması ise muhalefetin tepkisini çekiyor.

Ana muhalefetteki Demokratik Parti’nin (PD) lideri Elly Schlein parlamentoda yaptığı konuşmada, “Meloni’nin bu hadiseyi kınamamasının utanç verici olduğunu” söyledi.

İtalyan ANSA ajansının haberine göre, Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) sosyalistler de konuyu genel kurul takvimine alarak gündeme taşıyacak.

İTALYAN SOSYAL HAREKETİ’NİN GEÇMİŞİ
Diktatör Mussolini’nin Ulusal Faşist Partisi, sosyalizmin faşizmi yenilgiye uğratmasının ardından, yeniden kurulan Avrupa’da adını anmanın yasaklandığı partilerden biriydi. İtalyan anayasasına göre, iki partinin yeniden kurulması yasak: Ulusal Faşist Parti (Partito Nazionale Fascista) ve Mussolini’nin yenilgisinin ardından 1943’te tekrardan kurulan Cumhuriyetçi Faşist Parti (Partito Fascista Repubblicano). 1947’de yasaklanmalarının öncesinde başka bir faşist parti olan İtalyan Sosyal Hareketi (Movimento Sociale Italiano; MSI) peydah olmuştu bile.

Açık şekilde kendisini Mussolini’nin partisinin halefi olarak tanımlayan MSI, 1960’lara gelindiğinde ülkenin en büyük partilerden birisi haline gelmişti. Avrupa’da sol yükseliyordu ve işe yarar piyonlara ihtiyaç vardı. 1990’lara gelindiğinde parti kendisini “daha ileriye” götürecek bir dönüşüme girdiğini belirterek Ulusal Birlik Partisi’ne (Alleanza Nazionale, AN) dönüştü. Dönüşümün sebebi skandallardı, dönüşüme Hristiyan Demokratlar ve liberaller de katkı sağladı.

Sol Haber

Exit mobile version